Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Illegaliteit strafbaar stellen onverstandig'

30 december 2012, 14.15 uur · Aangepast 2 januari 2013, 17.46 uur

Burgemeester Van der Laan ziet niets in het wetsvoorstel van het kabinet van VVD en PvdA om illegaliteit strafbaar te stellen.

'Ik geloof niet dat dat een hele verstandige maatregel is', zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

Als de wet er echt komt, zal Amsterdam zich eraan houden. Maar Van der Laan vindt dat hij wel een mening mag geven over een voornemen om iets wettelijk te regelen. In Amsterdam leven 'een paar duizend' illegalen.

De burgemeester wees erop dat hij toch altijd moet nadenken over de volgens hem populistische kreet 'Geen mens is illegaal'. 'Gewoon als principe, dat mensen van zichzelf niet illegaal kunnen zijn. Daar moet je wel heel goed over nadenken. Dan zeg je hier: we zijn er jarenlang van uit gegaan dat mensen uitgezet konden worden of daar wel aan zouden meewerken. Dat blijkt gewoon niet zo te zijn. We hebben er duizenden hier, van wie er sommigen heel moeilijk of zelfs niet kunnen worden uitgezet', zei Van der Laan.

De gemeente gelooft volgens hem niet zo in de strafbaarheid van illegalen, ook omdat ze dan bijvoorbeeld niet meer naar de arts durven. 'Het is misschien ook een verkeerde kijkrichting: kan een mens strafbaar zijn doordat hij ergens is? Dat is een principiële vraag waarover in Amsterdam wel zorgen bestaan.'