Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dode mannen zijn Saïd (21) en Youssef (28)

31 december 2012, 12.54 uur · Aangepast 3 januari 2013, 16.13 uur · Foto: Frank Buis/AT5

De jonge mannen die zaterdagavond rond half elf  zijn geliquideerd tijdens een wilde achtervolging en schietpartij in de Staatsliedenbuurt, zijn de 21-jarige Saïd en de 28-jarige Youssef uit Bos en Lommer.

De slachtoffers zijn Amsterdammers van Marokkaanse origine. Allebei  zijn, zoals dat heet, 'bekenden van  de politie', al wil de politie niet zeggen in wat voor misdrijven zij eerder verwikkeld waren. Een derde en mogelijk nog een vierde man die in hun klemgereden zwarte Range Rover zaten, zijn voortvluchtig.

Ook in de auto van de schutters, een gestolen zilvergrijze Audi A4 stationwagen, zaten volgens getuigen drie of vier mannen. Zeker twee van de inzittenden hebben met automatische wapens geschoten - vanuit de auto en nadat ze de slachtoffers te voet hadden achtervolgd. Het omvangrijke politieteam is druk doende uit de verklaringen van zeer veel getuigen de loop van de gebeurtenissen te destilleren.

Veel kogels
De beide slachtoffers zijn door veel kogels geraakt. De één stierf op straat, in de Tweede Keucheniusstraat, de ander werd van de Van Bossestraat zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, maar overleed daar al snel. Op de Haarlemmerweg zetten twee motoragenten de achtervolging in op de vluchtauto.

De één zat al achter de Audi aan, de tweede wachtte die op de kruising met de Australiëhavenweg op, toen zij daar vanuit de auto met automatische wapens werden beschoten. Zij konden wegduiken. Een trits getuigen meldt dat ook een zwarte Volkswagen Golf een rol heeft gespeeld in de schietpartij, maar de recherche weet nog niet of dat klopt.

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl