Start van hoofdcontent

Stad

nl

Doodgeschoten Youssef 'had geen vijanden'

2 januari 2013, 14.25 uur · Aangepast 4 januari 2013, 14.30 uur

Het blijft voorlopig nog een raadsel waarom de 21-jarige Saïd en de 28-jarige Youssef afgelopen zaterdag op zeer gewelddadige wijze om het leven zijn gebracht.

Eerder lieten mensen uit de nabije omgeving van Saïd al weten dat hij volgens hen simpelweg op de verkeerde plek op het verkeerde moment in de Staatsliedenbuurt aanwezig was.

Vandaag nam ook iemand uit de zeer directe omgeving van Youssef contact op met AT5. Iemand die hem zeer goed kende en ook geen idee heeft waarom uitgerekend Youssef het slachtoffer is geworden van zo'n gewelddadig misdrijf. 'Youssef had geen strafblad. Hij is een keer met de politie in aanraking gekomen toen er een conflict was tussen de politie en wat jongens uit de buurt. Hij probeerde de boel te sussen, maar is toen meegenomen naar het bureau. Twee uur later stond hij weer buiten. Hij was een een geliefde jongen in de buurt, hij woonde bij zijn ouders in het Centrum. Hij had geen vijanden, zo'n jongen was het helemaal niet. Iedereen in zijn omgeving is helemaal kapot van het nieuws.'

Volgens de bekende werkte Youssef in een restaurant en zou hij in februari beginnen aan een lerarenopleiding maatschappijleer. Zijn lichaam is woensdag door de politie vrijgegeven, hij wordt later deze week in Marokko begraven.

De politie liet afgelopen maandag weten dat de twee dodelijke slachtoffers de 21-jarige Saïd en de 28-jarige Youssef zijn. Beiden Amsterdammers van Marokkaanse komaf. Over de slachtoffers laat de politie woensdag, nogmaals, weten dat ze bekend zijn bij de politie. 'We kennen ze, ze zijn met ons in aanraking geweest. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ze veroordeeld zijn', stelt een woordvoerder. 'Het waren geen grote criminelen.'

Frank Buis/AT5