Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Youssef en Saïd niet voornaamste doelwit'

3 januari 2013, 13.30 uur · Aangepast 4 januari 2013, 10.28 uur · Foto: frank Buis/AT5

Betrokkenen bij het onderzoek houden er sterk rekening mee dat de zaterdag in de Staatsliedenbuurt geliquideerde Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) niet de voornaamste doelwitten waren van de daders.

De daders zouden het hebben voorzien op een onbekende die met hen in de Range Rover zat. De lichamen van de slachtoffers zijn inmiddels vrijgegeven. De onbekende man die heeft weten te vluchten, is ondergedoken. Het is nog steeds onduidelijk of een vierde persoon in de beschoten auto zat.

Het omvangrijke rechercheteam zoekt behalve naar hen naarstig naar vijf tot acht personen die in de zilvergrijze Audi en de donkere Golf zaten van waaruit op de slachtoffers en op twee motoragenten is geschoten.

Mogelijk heeft de extreme schietpartij te maken met gestolen drugs. Hoewel de politie het door hun naasten geschetste beeld nuanceert dat El Yazidi en Lkhorf van vrijwel onbesproken gedrag zijn - zonder daar dieper op in te gaan - zijn zij de laatste jaren niet verwikkeld geweest in grotere Amsterdamse strafzaken.

'Beiden waren bekend bij ons, maar niet vanwege zware misdaad', zegt een politiewoordvoerder. 'Iemand kan op veel manieren in onze systemen staan, ook bijvoorbeeld door opvallend gedrag of contacten met bepaalde personen, terwijl dat niet direct tot veroordelingen leidt. Wat zij buiten ons zicht allemaal  hebben gedaan, weten we niet.'

Lkhorf noch El Yazidi behoorde tot de Top 600 van jonge criminelen die de overheid koste wat kost van straat wil halen.

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl