Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Jonge Marokkanen vaker topcrimineel

5 januari 2013, 14.50 uur · Aangepast 6 januari 2013, 12.41 uur

Ondanks tal van initiatieven waarmee de overheid sinds eind jaren negentig probeert ontspoorde Marokkaanse jongens op het rechte pad te dwingen, blijven groepen verspreid over de stad onstuitbaar oprukken als de grootste groep nieuwe criminelen.

Groepen jonge Amsterdammers van Marokkaanse origine zijn uitgegroeid tot gewelddadige criminelen die in heel Nederland vooral overvallen en ramkraken plegen op banken en juweliers en in drugs handelen.

De dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waarbij Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) zaterdag zijn doodgeschoten, is een nieuw dieptepunt.

Amazoneteam
Na de hevige rellen in 1998 op het Museumplein en het August Allebéplein, tussen jongens van Marokkaanse komaf en de politie, zette het korps het Amazoneteam op, dat zich vooral richtte op jonge Amsterdams-Marokkaanse criminelen. Dat team is inmiddels opgevolgd door velerlei projecten die niet hebben voorkomen dat de groepen steeds ernstigere misdrijven pleegden.

Ondanks de grote hoeveelheid tijd en energie die de recherche in de groepen heeft geïnvesteerd, blijft haar informatiepositie nog altijd achter bij de kennis die ze droeg over de grote autochtone, veelal Amsterdamse criminelen: de Hollandse Netwerken waarvan veel hoofdrolspelers inmiddels zijn geliquideerd, gedetineerd of een natuurlijke dood zijn gestorven.

Diamantbuurt
De toenmalige Amsterdamse recherchechef Willem Woelders, nu plaatsvervangend korpschef bij de Nationale Politie, wees vijf jaar geleden onder meer naar de Diamantbuurt als kweekvijver van criminelen. Hij ziet zijn voorspelling uitkomen. 'De jongens op wie ik toen doelde, werken inmiddels landelijk, plegen overvallen en schuwen geweld niet.'

Er is wel een belangrijk verschil met de autochtone 'topcriminelen', zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die tien jaar bij de Amsterdamse politie werkte en zich nu nog met veiligheid bezighoudt. 'De oude georganiseerde misdaad is gevaarlijk omdat die verweven is met de bovenwereld. Ik heb niet het idee dat deze nieuwe jongens dat ook zijn. Misschien is het een kwestie van tijd. Aan intelligentie ontbreekt het de Marokkaanse jongens niet, maar door hun achtergrond komen ze misschien moeilijker een netwerk binnen.'

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl