Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel woningen ontruimd bij brand Centrum

8 januari 2013, 15.48 uur · Aangepast 11 januari 2013, 10.32 uur

In parkeergarage Markenhoven in de Anne Frankstraat is dinsdagmiddag brand uitgebroken.

De brand brak rond half drie 's middags uit en moest al snel worden opgeschaald naar zeer grote brand. Uiteindelijk vatte meerdere auto's vlam. Door de hevige rookontwikkeling had de brandweer moeite de brandhaarden te bereiken.

Kort na half vijf gaf de brandweer aan het vuur onder controle te hebben. Wel woedde er nog steeds brand in de garage. Ongeveer een uur later werd het sein brand meester gegeven. Ook de enige tijd afgesloten Valkenburgerstraat werd toen weer vrijgegeven.

Een compleet woonblok rondom de parkeergarage moest door de brandweer worden ontruimd, het gaat om ongeveer honderd woningen. Enkele tientallen mensen zijn opgevangen, onder meer op het stadhuis. De brandweer is tegen het einde van de middag begonnen met het opnemen van de schade in de ontruimde panden. Later op de avond wordt besloten of, en zo ja wanneer, bewoners weer terug naar huis mogen.

Een onbekend aantal omwonenden is overgebracht naar het ziekenhuis. Het betreft geen slachtoffers die als gevolg van de brand gewond zijn geraakt, 'maar bijvoorbeeld mensen die uit medische overwegingen extra zuurstof nodig hebben', aldus de woordvoerder.

Bij de brand zijn vijf auto's in vlammen opgegaan. Tientallen andere auto's hebben rook-, roet- of waterschade opgelopen. Verschillende getuigen melden aan AT5 dat de brand zou zijn uitgebroken nadat een auto 'met rokende motor' de parkeergarage in is gereden.

Veel Amsterdammers sturen ons foto's op. Bekijk de plaatjes via Gespot.

Bewoners of betrokkenen die vragen hebben over de brand kunnen bellen met nummer 14020