Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD: 'Stop uitkering re-integratieweigeraar'

15 januari 2013, 09.03 uur · Aangepast 14 februari 2013, 11.22 uur

De VVD wil een einde maken aan het hoge percentage uitkeringsgerechtigden dat zonder geldige reden verstek laat gaan bij re-integratietrajecten.

De Dienst Werk en Inkomen noteert volgens de partij een no-showpercentage van 30% bij de trajecten, die bedoeld zijn om mensen met een uitkering weer aan het werk te helpen. 

Volgens VVD-raadslid Marianne Poot moet 'iedereen die bij DWI staat ingeschreven gebruik maken van het aanbod aan re-integratietrajecten. Wanneer dit niet het geval is of wanneer mensen niet komen opdagen dan horen hier financiële consequenties aan te worden verbonden'. Het stopzetten van de uitkering is wat de VVD betreft een reële mogelijkheid.

De partij wil nu, vooruitlopend op nieuwe landelijke wetgeving, een pilot starten waarbij de uitkering van mensen die zonder legitieme reden niet komen opdagen wordt stopgezet. 'Door deze pilot gaan we de dialoog aan met mensen die geen gebruik willen maken van re-integratietrajecten. Ook levert het stoppen van een uitkering gemiddeld vijftienduizend euro op. Dit is gemeenschapsgeld dat effectiever kan worden ingezet zodat het bij mensen terechtkomt die er wel recht op hebben', aldus Poot.