Doelwit liquidatie West sprong in water

Een van de vermoedelijke doelwitten van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, eind december, is op de vlucht voor zijn belagers waarschijnlijk in het water gesprongen.

Dit blijkt uit een reconstructie van de politie, die dinsdagavond in Opsporing Verzocht werd getoond. Bij de schietpartij, waarbij de 28-jarige Youssef en de 21-jarige Said om het leven kwamen, waren waarschijnlijk nog twee mannen het doelwit. 

Said en Youssef hebben op 29 december rond half elf samen met twee anderen op de hoek van het Van Bossepad en de Van Rappardstraat een ontmoeting. Er ontstaat een confrontatie tussen meerdere daders en mogelijk vier anderen, waaronder Youssef en Said.

In de schietpartij die volgt, worden Said en Youssef doodgeschoten. De twee andere mannen slaan op de vlucht. Eén van de twee, een blonde man, vlucht het Van Bossepad in. Een man van Noord-Afrikaanse afkomst doet hetzelfde, maar springt halverwege het Van Bossepad tussen de woonboten het water in.

Laatstgenoemde komt iets later helemaal verdwaasd uit het water en mengt zich in het publiek, in de buurt van de beschoten Range Rover in de Schaepmanstraat. Hier trekt hij zijn jas uit en wordt vervolgens weggetrokken door een blonde man, mogelijk dezelfde man met wie hij op de vlucht sloeg. 

De politie is onder meer op zoek naar mensen die deze twee mannen hebben gezien, of deze mannen kennen.

In het onderzoek naar de zaak zijn inmiddels 180 getuigen gehoord. Onderzoek in Nieuw-West, waar verdachten een vluchtauto achterlieten, leverde onder meer vier vuurwapens op.

Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht heeft de politie twintig nieuwe tips binnengekregen.

Woensdagavond besteedt het AT5-opsporingsprogramma Bureau 020 uitgebreid aandacht aan deze zaak.