'Berecht mishandelaars grensrechter als volwassenen'

De verdachten in de zaak rond de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen moeten als volwassenen worden berecht.

Dat zegt Hans van der Liet, voorzitter van de scheidsrechtersvereniging Amsterdam in het nieuwe AT5-programma 'De Stelling van Amsterdam'.

In totaal zitten zeven verdachten vast in deze zaak. De drie hoofdverdachten zijn vijftien en zestien jaar oud. Vanaf zestien jaar kan iemand ook als volwassene worden berecht. Van der Liet zegt dat het jeugdrecht sterk verouderd is. Hij vindt het niet te verkroppen dat de verdachten, als het al tot een veroordeling komt, na relatief korte tijd weer op straat zouden komen te staan.

'De trieste realiteit is, is dat deze jongens ervan af komen met één à twee jaar jeugddetentie. Het mag niet zo zijn dat als je in onze samenleving iemand doodmaakt (...) je na twee jaar alweer op straat staat. Dat kunnen we als samenleving niet aanvaarden.' Hij vindt dan ook dat de wetgeving moet worden aangepast en dat dit soort raddraaiers als volwassenen moeten worden bestraft. Hij denkt overigens namens de meeste scheidsrechters in Amsterdam te spreken.

In het programma sprak ook Amsterdams persofficier van justitie Alexandra Oswald. Zij heeft een andere mening. Zij vindt dat je de situatie per geval moet beoordelen en wees er op dat jongens van vijftien jaar simpelweg nog niet als volwassenen kunnen worden berecht. 'Jeugdrecht is niet voor niets van toepassing. Het gaat om jongeren wiens hersenen nog niet zijn uitgegroeid. Zij hebben een bepaalde manier van omgaan met hun emotie. Daarom is jeugdstrafrecht van toepassing', aldus Oswald.