Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe ziet zo'n troonsafstand eruit?

28 januari 2013, 18.48 uur · Aangepast 14 februari 2013, 16.38 uur · Foto: Frank Buis/AT5

De troonsafstand speelt zich volledig af in Amsterdam. Maar waar en in welke volgorde?

Tussen de aankondiging en het daadwerkelijke aftreden van de koningin liggen enkele maanden tijd. 30 april wordt de laatste tijd veelvuldig genoemd.

De dag begint met het ondertekenen van de abdicatie door koningin Beatrix. Dat gebeurt in het Paleis op de Dam. Vervolgens zullen Beatrix, Willem-Alexander en Maxima op het balkon verschijnen en houdt de net afgetreden koningin waarschijnlijk een korte toespraak.

Het gezelschap vertrekt daarna in stoet met vaandel naar de de Nieuwe Kerk voor de inhuldiging van Willem-Alexander. Hij is op dat moment al officieel koning, omdat Beatrix haar functie heeft neergelegd en Willem-Alexander automatisch de volgende in lijn is. Wel is er in de Nieuwe Kerk natuurlijk een ceremonie waarin Willem-Alexander wordt beëdigd met onder andere een kroon en een scepter.

Het is gebruikelijk dat de nieuwe vorst zich vervolgens via een balkonscène en/of rijtoer aan het volk presenteert. Het volk moet wel even wachten, want eerst moeten alle leden van de Eerste en Tweede Kamer afzonderlijk hun trouw zweren aan het nieuwe staatshoofd.

In de kerk zullen veel vertegenwoordigers van andere Europese vorstenhuizen zitten.