Verdachten gewelddadige moord Noord voor rechter

De 34-jarige Melvin R. en de even oude Miquel K. moeten woensdag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen, op verdenking van de zeer gewelddadige moord op de 79-jarige Henk Opentij en zijn 73-jarige vriendin en buurvrouw Mary Run.

Het ernstig toegetakelde paar werd op 24 november 1997 gevonden in de woning van Opentij aan de Noorderbreedte in Noord.

De zaak bleef jarenlang onopgelost. In 2009 pakte een coldcaseteam van de politie het onderzoek weer op. In dat jaar arresteerde de politie een verdachte, maar deze bleek niets met de zaak te maken te hebben. Ook in 2011 werd een man opgepakt, maar DNA-onderzoek pleitte hem vrij.

De verdachten R. en K. kwamen ook door DNA-onderzoek in beeld. Ditmaal lijkt het wel raak: het tweetal werd in oktober aangehouden en heeft inmiddels een bekentenis afgelegd.

Een belangrijke tip van misdaadjournalist Peter R. de Vries bracht het onderzoek in een stroomversnelling. Een DNA-verwantschapsonderzoek, zoals dat ook is gedaan in de zaak-Marianne Vaatstra, zette de recherche definitief op het goede spoor.

De zitting woensdag is pro forma, de inhoudelijke behandeling van de zaak volgt later.