Europol: 380 duels omgekocht

Uit onderzoek is gebleken dat er bij waarschijnlijk 380 duels in het internationale voetbal sprake is geweest van omkoping.

Dat heeft de Europese opsporingsorganisatie Europol maandag op een bijeenkomst in Den Haag laten weten. Volgens directeur Rob Wainwright waren hierbij vele miljoenen euro's gemoeid en waren er 425 officials, spelers en criminelen bij de organisatie van deze matchfixing betrokken. Er is sprake van omkoping geweest in 15 landen.

Er werden geen concrete wedstrijden genoemd en evenmin namen van betrokkenen. Er werd derhalve ook niet aangegeven of er Nederlandse clubs of wedstrijden bij waren betrokken. Wel zouden erkende voetballanden als Nederland, Groot-Brittannië en Spanje op de één of andere manier bij de manipulatie betrokken zijn geweest. Bovendien liet Europol weten dat het gaat om duels op het hoogste niveau, inclusief kwalificatiewedstrijden voor het EK en WK én wedstrijden uit de Champions League.

Het is dus nog niet bekend of Olympique Lyon wel of niet Dinamo Zagreb vorig jaar omkocht in de Champions League toen met 7-1 won. Dat was nét de uitslag die de Franse club nodig had om Ajax te passeren voor de tweede plek in de groepsronde.