Start van hoofdcontent

Ajax

nl

BBC buigt zich over 'jodenclub' Ajax

5 februari 2013, 14.34 uur · Aangepast 7 februari 2013, 11.55 uur

'Aanvankelijk vond ik het verschrikkelijk, maar na verloop van tijd raakte ik er aan gewend en uiteindelijk werd ik er zelfs een beetje trots op'. Was getekend, oud-Ajax-voorzitter Uri Coronel, in gesprek met de BBC over de status van Ajax als 'jodenclub'

In een radiodocumentaire van een uur buigt de BBC zich over de status van Ajax als 'jodenclub'. Verschillende hoofdrolspelers, waaronder Coronel, leggen op de Britse radio uit waar de geuzennaam joden nou precies vandaan komt, welke sentimenten deze naam aanwakkert en waarom sommigen de naam liever zien verdwijnen. 

Coronel is een van de hoofdsprekers in de documentaire. 'Met zijn Ajax-hart én joodse roots staat hij symbool voor het conflict over de joodse status van de club', stelt de BBC.

Zelf geeft de oud-voorzitter aan dat hij, na boosheid en trots, tegenwoordig vooral onverschillig is over het gebruik van de term joden. 'Na een tijdje raakt het je niet meer. Ik ben denk ik nog steeds onverschillig. Ik geloof niet dat Ajaxfans kwaad in de zin hebben als ze 'joden' scanderen. Geloof me, er zijn weinig leden van de joodse gemeenschap in Amsterdam die niet meer naar Ajax gaan vanwege de spreekkoren. Maar het is absoluut zo dat er problemen ontstaan als de aanhang van de tegenstander 'joden' gebruikt in een antisemitische context'.

De complete documentaire, die verder ingaat op de historische achtergrond van de geuzennaam en de relatie met, bijvoorbeeld, de soortgelijke geuzennaam van Tottenham Hotspur, is hier terug te luistenen.