Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ajax wilde 'joden' veranderen in 'Johan'

8 februari 2013, 12.15 uur · Aangepast 8 februari 2013, 17.53 uur

In het AT5-discussieprogramma De Stelling van Amsterdam deed oud-Ajax-voorzitter Uri Coronel donderdag uit de doeken hoe Ajax ooit zocht naar alternatieven voor de geuzennaam 'joden'.

De langslepende discussie over het gebruik van de term 'joden' door Ajaxsupporters werd eerder deze week weer aangewakkerd door een radiodocumentaire van de BBC. In De Stelling van Amsterdam vertelt Coronel hoe Ajax al geruime tijd worstelt met de kwestie. 

'We hebben een jaar of tien geleden gekeken of we alternatieven voor 'joden' konden bedenken', vertelt Coronel. 'Een van de alternatieven die we toen bedachten was 'Johan', wat misschien een beetje gek klinkt uit mijn mond'.

'Ik weet niet zeker meer of Johan (Cruijff red.) dat toen een goed idee vond, ik geloof het niet. Maar het idee is toen gestrand, het was een onrustige periode met veel slechte resultaten. Het zou toen te lastig worden om de supporters aan onze kant te krijgen', stelt Coronel.

Overigens vindt Coronel zélf het scanderen van joden niet zo'n probleem. 'Ik tolereer het. Ik weet dat de meerderheid hier geen kwaad mee bedoelt namelijk. Echt schadelijk vind ik het niet, de (antisemitische) reacties hierop natuurlijk wel. Maar het is raar om te redeneren dat je iets moet verbieden omdat het antwoord van derden je niet bevalt'.