Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Maak coffeeshop gewoon minder cool'

13 februari 2013, 16.14 uur · Aangepast 15 februari 2013, 16.15 uur

Burgemeester van der Laan voert vanaf 1 januari 2014 een afstandscriterium in voor coffeeshops.

Coffeeshops die op 250 meter afstand of minder van een middelbare- of MBO-school staan, 44 in totaal, verliezen hun gedoogvergunning en moeten hun deuren als coffeeshop sluiten.

Aan de op handen zijnde sluiting van de shops is een lange periode van onzekerheid vooraf gegaan. Maar van opluchting is bij shophouders allerminst sprake. Ze zijn boos en teleurgesteld in het beleid. Ook de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) denkt niet dat het sluiten van de shops ook maar iets oplost. 'Ik denk dat van die 44 shops die bedreigd worden er veertig straks in een café veranderen. En of je daar nou minder overlast van krijgt...', stelt BCD-voorman Michael Veling.

Ook de politiek is niet onverdeeld enthousiast over de nieuwe regels. Zo is D66-voorman Jan Paternotte cynisch over de plannen. 'Jongeren komen meestal al niet via een coffeeshop aan hun wiet. Ze regelen het vaak via via. Kijk naar Zuidoost, daar heb je geen shops, maar denk je dat daar niet geblowd wordt?'

Paternotte ziet de oplossing in voorlichting en het 'minder cool maken' van coffeeshops. 'Regulier ook de achterdeur, waardoor de criminele sfeer rond wiet verdwijnt', stelt Paternotte.