Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Trek Noord/Zuidlijn door naar Schiphol'

22 februari 2013, 08.36 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.11 uur · Foto: Jos van Zetten / @Newsphoto

Om internationale bedrijven te lokken, is het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol noodzakelijk, vindt VNO-NCW.

Dat laat de voorzitter van VNO-NCW in de regio Amsterdam, Marry de Gaay Fortman, weten in De Telegraaf. Ze volgt hiermee Schiphol-directeur Jos Nijhuis, die al langer pleit voor voor het verlengen van de metrolijn. Nijhuis hoopt op een bovengrondse variant, zodat er geen nieuwe en kostbare tunnels hoeven worden aangelegd. 

De Gaay Fortman vindt dat de Zuidas en Schiphol een betere verbinding verdienen. 'Het grote voordeel van deze regio is de aanwezigheid van de Zuidas vlakbij het vliegveld. Nu is die verbinding uiterst onbetrouwbaar om dat de Schipholtunnel zoveel kuren vertoont.'

'Of we de nieuwe lijn nu doortrekken of een nieuwe metro aanleggen tussen Schiphol en de Zuidas, dat laat ik graag aan de ingenieurs over. Maar een metroverbinding is noodzakelijk om de unieke internationale positie in stand te houden.'

De Amsterdamse ondernemersclub ORAM zet zich al veel langer in voor een directe metroverbinding tussen de binnenstand en de luchthaven. 'Mensen worden door het ontbreken van een goede verbinding gedwongen met de auto te reizen. Zonde', aldus ORAM-directeur Kees Noorman. 

Verkeerswethouder Eric Wiebes heeft een uitbreiding van de Noord/Zuidlijn al een tijdje in het hoofd. Concrete plannen staan echter nog niet op de agenda van het stadsbestuur.