Start van hoofdcontent

Stad

nl

Westermoskee moet af zijn over 18 maanden

14 maart 2013, 08.38 uur · Aangepast 17 maart 2013, 10.53 uur

In de week van 25 maart is het zover, dan gaat de eerste paal van de Westermoskee de grond in. Over achttien maanden moet het pand gereed zijn.

Gisteravond werd dat bekendgemaakt op een informatieavond voor omwonenden van de moskee in aanbouw. Het hele project gaat zo'n zes tot zeven miljoen euro kosten. Tachtig procent van dat geld is inmiddels binnen, daarvan kan de buitenkant van de moskee in ieder geval gebouwd worden. De overige twintig procent, voor het interieur, zal volgens Van Manderen B.V., dat achter het project zit, via giften binnenkomen.

Gezien de geschiedenis van het project, waar al achttien jaar en de nodige financiële debacles over heen zijn gegaan, zijn buurtbewoners toch nog niet helemaal gerust op een goede afloop. Zij vrezen dat, omdat de financiering van het project nog niet helemaal rond is, straks met een half afgebouwde moskee te blijven zitten. 'Er is in het verleden zoveel gebeurd, bijvoorbeeld op het gebied van verdwenen gelden, dat bij ons de vraag rijst of zij die twintig procent wel binnen achttien maanden kunnen binnenhalen', stelt Jordi Verhulp namens de Vereniging Van Eigenaren van de omwonenden.

Dursun Kilic, projectleider van de moskee, stelt echter dat de buurt zich geen zorgen hoeft te maken. 'Er is genoeg geld om de hele buitenkant van het pand neer te zetten. Dus ook al komen we geld te kort, heeft de buurt daar geen last van'.

Aan de bouw van Westermoskee ging een strijd van zo'n achttien jaar met zo'n beetje alle betrokkenen vooraf. Eind vorig jaar werd duidelijk dat de moskee aan de Baarsjesweg er toch daadwerkelijk gaat komen.

I.Ferwerda