Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Groenlinks wil extra veerpont over IJ

21 maart 2013, 16.53 uur · Aangepast 24 maart 2013, 17.23 uur · Foto: taxi1108

GroenLinks wil dat er een nieuwe veerverbinding komt tussen de stadsdelen Oost naar Noord. Het Oostveer moet een einde maken aan de chaotische drukte op de huidige ponten en tegelijkertijd zorgen voor een aanzienlijke tijdwinst voor veel Amsterdammers.

De nieuwe verbinding zou bovendien een economische impuls geven aan de stadsdelen Noord en Oost. GroenLinks heeft donderdag een plan ingediend voor een proef met een nieuwe verbinding tussen het Azartplein en de Johan van Hasseltweg.

'Terwijl er in Noord meer en meer bestemmingen komen die publiek van de overkant trekken, heeft de oostelijke helft van de stad nog geen enkele veerverbinding met Noord', stelt initiatiefnemer Fjodor Molenaar. 'Met het Oostveer wordt stadsdeel Noord niet alleen veel beter met de rest van de stad verbonden, ook levert het aan beide zijden van het IJ een flinke bijdrage aan de ontwikkeling van een aantrekkelijk woon- en werkgebied.'

Naast een economische impuls zorgt het Oostveer voor ontlasting van het aantal passagiers op de huidige ponten. Door de drukte zijn chaotische en gevaarlijke situaties op het Buiksloterwegveer aan de orde van de dag.

Stadsdeel Noord luidde eerder al de noodklok over de overvolle ponten. De oplossing van wethouder Wiebes (VVD), om mensen te ontmoedigen hun fiets mee te nemen op de pont, vindt GroenLinks volstrekt onvoldoende. 'De wethouder gaat met zijn plan voorbij aan het feit dat de meeste mensen hun tweewieler meenemen om daarna verder de stad in of uit te komen. Een extra verbinding helpt daarentegen wel om de verkeersstromen beter te spreiden,' vindt Molenaar.

Bij de komende voorjaarsnota wil GroenLinks het geld regelen voor een proef van een jaar in 2014.