Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Deel vluchtelingen durft niet weg'

4 april 2013, 12.55 uur · Aangepast 5 april 2013, 01.34 uur

Een deel van de groep asielzoekers die al maanden in de Vluchtkerk verblijft, gaat morgen de kerk misschien niet verlaten.

Dit laat de woordvoerder, Rikko Voorberg, namens de groep weten aan AT5. Morgen om 17.00 uur moeten alle uitgeprocedeerde asielzoekers de kerk in Bos en Lommer verlaten. Afgelopen december hebben zij een overeenkomst getekend met de eigenaar van de Vluchtkerk waarin staat dat ze daar voor en periode van vier maanden mochten blijven. Aanvankelijk zou de groep de kerk op 30 maart al moeten verlaten maar in verband met de vorst mochten zij langer in de kerk verblijven. Een nieuw onderkomen is nog altijd niet gevonden.

Een deel van de bewoners is nu van mening dat ze niet zomaar hun spullen kunnen pakken omdat ze 'het niet overleven op straat'. Een ander deel heeft collectief besloten wél weg te gaan. De vrijwilligers van de Vluchtkerk hebben laten weten de mensen niet te gaan oppakken of op straat te zetten 'maar misschien dat de eigenaar van de kerk de politie gaat inschakelen of ze er gewoon uit zet', aldus Voorberg.

Woensdag liepen de asielzoekers vanaf de kerk naar de Stopera om aandacht te vragen voor hun situatie. Op hetzelfde moment sprak de gemeenteraad over de kwestie. Een meerderheid van de raad vindt dat Amsterdam zich meer moet inzetten voor de groep.