Onderzoekers en patiënten van VUmc rennen Damloop voor Alzheimer: 'Er valt nog veel winst te behalen'

Op 16 en 17 september is het weer tijd voor de Dam tot Damloop. Jurre den Haan, onderzoeker aan het VUmc Alzheimercentrum, doet dit jaar met een team van meer dan honderdvijftig man mee om aandacht te vragen voor Alzheimer.

Het begon met wat sportieve collega's van het VUmc Alzheimercentrum. Zo nu en dan bevonden zij zich in het Amsterdamse Bos naast het VUmc, waar ze de nodige kilometers hardlopen. De groep breidde zich langzaam maar zeker uit tot een man of 40 en toen werd het tijd voor een wedstrijd, dachten zij zo. 

De jaarlijkse Dam tot Damloop is voor hen een uitgelezen kans. Niet alleen is het goed voor het lichaam, maar het is ook een manier om aandacht te krijgen voor hetgeen wat zij dagelijks onderzoeken: Alzheimer.

Onderzoek
Veel mensen denken dat het een ziekte is die zich pas op latere leeftijd ontwikkeld, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Symptonen van Alzheimer kunnen al vroeg gediagnosticeerd worden, mits de juiste onderzoeken gedaan worden. Maar voor die onderzoeken is geld nodig en dat probeert het team van VUmc op te halen. 'De funding voor Alzheimeronderzoek bestaat uit een fractie van wat andere onderzoeksvelden ontvangen, zoals bijvoorbeeld het kankeronderzoek, dus er valt nog veel winst te behalen', merkt Jurre den Haan op.

Op dit moment zijn er 45 miljoen mensen wereldwijd die last hebben van Alzheimer, in 2050 zullen dat er door de vergrijzing 120 miljoen zijn. En veel kan er voor die mensen niet gedaan worden, want een medicijn is er niet. En daarom is onderzoek zo belangrijk.

Deelnemers
Meer dan honderdvijftig mensen zullen meelopen voor Alzheimer, naast VUmc-onderzoeker Jurre den Haan, afdelingshoofd Wiesje van der Flier en andere onderzoekers van de afdeling, zullen er ook patienten en hun families meedoen. Maar ook grote bedrijven vinden het een belangrijk onderwerp, zo is verzekeringsmaatschappij Aegon ook van de partij.

Alzheimer is geen gelopen race
Alle deelnemers krijgen een wedstrijdshirt waarop de woorden 'Alzheimer is geen gelopen race' te lezen zijn. Inschrijven voor het team van het Alzheimercentrum is nog mogelijk, dat doe je hier. Doneren wordt uiteraard ook erg gewaardeerd en dat kan hier.