'Geen enkele auto meer langs de gracht, hef 10.000 parkeerplaatsen op'

Geen enkele auto meer parkeren langs de grachten, de voetganger voorop en geen goederenvervoer meer door de binnenstad. Organisatie Stad Forum heeft een Masterplan geschreven voor de stad in 2036. Want als er niks gebeurt, gaat Amsterdam volgens de organisatie ten onder aan het eigen succes.

En dus is het tijd voor radicale verandering, volgens de heren van Stad Forum. Een van de plannen: hef 10.000 van de 15.000 parkeerplekken in de binnenstad op. Bewoners parkeren dan in parkeergarages. 'Van de tien radicale ideeën is dit de meest discutabele. Maar je ziet wat er gebeurt. Het is een muur van blik. Je kunt niet parkeren vaak. En op termijn gaan mensen autodelen en kiezen voor andere vervoersmiddelen', zegt planoloog Guido Wallagh.

Lees ook: Muntplein wordt autoluw gemaakt

Ruimte voor toerisme
Daarnaast moet er buiten het centrum meer ruimte komen voor fietsers, maar in de binnenstad juist minder. De voetganger moet daar op nummer één komen. Wallagh is niet bang dat de toerist dan op één komt. De Amsterdammer fietst vooral. 'Elk voorstel dat we nu doen wordt meteen geframed als: dat is ten bate van de toerist. Dat is niet zo denken we. Maar als je ruimte maakt voor voetgangers, dan lopen daar ook toeristen bij.'

Lees ook: Gemeente wil goederenvervoer over de gracht

Overslagplaatsen
En als de binnenstad autoluw wordt, wordt bijvoorbeeld de IJtunnel voornamelijk nog gebruikt voor goederenverkeer. In het Masterplan mag ook dat niet meer de binnenstad in, maar moeten leveranciers van cafés, winkels en andere bedrijven hun vrachtwagens parkeren bij een overslagplaats. Stedenbouwkundige Wouter Veldhuis ziet het al helemaal voor zich. 'De goederen worden overgeladen, komen hier omhoog en dan worden ze overgeslagen naar het water. Dan naar fietsen, waar autootjes staan die ze verder brengen, bakfietsen en uiteindelijk ook met drones over de stad heen gevlogen.'

2036
Het plan, dat nu nog uit tien punten bestaat, wordt nog verder uitgebreid. En Stad Forum weet het zeker: over twintig jaar zijn al deze plannen uitgekomen. 'Dan liggen we hier, wandelen we hier, alleen maar groen. Niet voor te stellen hoeveel auto's hier ooit hebben gestaan', zegt Wallagh.

Het definitieve masterplan wordt in mei volgend jaar gepresenteerd aan wethouder Eric van der Burg.