550% meer klachten over harde muziek in Zuidoost; Centrumbewoner klaagt het meest

Steeds populairder onder mensen die een huis willen en steeds gewilder voor het organiseren van een festival of het openen van een horecagelegenheid. De stadsdelen Zuidoost en Nieuw-West zijn in trek en dat is direct zichtbaar in het aantal meldingen van overlast van geluid en horeca in de stadsdelen. Die overlast neemt enorm toe.

In Zuidoost gaat het met name om overlast door harde muziek afkomstig van festivals, bedrijven of horeca. In 2015 kwamen er maar 44 meldingen bij het stadsdeel binnen, een jaar later waren dat er al 286: een stijging van maar liefst 550 procent.

Ook flinke stijgingen in Nieuw-West en Noord
In Nieuw-West steeg het aantal meldingen in één jaar tijd met 115 procent. Ook in Noord ging het hard: Hier kwamen ruim 138 procent meer meldingen van overlast door harde muziek van festivals en horecagelegenheden binnen.

In andere stadsdelen ging het minder hard. In Oost ging het aantal meldingen van 277 in 2015 naar 528 in 2016, een stijging van 90 procent. In Westpoort was de stijging ruim 170 procent, maar met 39 meldingen in 2016 wordt daar nog altijd relatief weinig geklaagd.

Lees ook: Minder criminaliteit, maar overlast door drukte stijgt ondanks Binnenstad Offensief

In West kwamen er 48 procent meer klachten binnen, in Zuid maar 4 procent en in het Centrum was er zelfs een daling van ruim 2 procent te zien.

Tekst gaat verder onder de animatie:

Meer evenementen in Zuidoost en Nieuw-West
De verklaring voor de toename van klachten uit Zuidoost, Nieuw-West, West en Oost moet volgens de gemeente onder andere gezocht worden in het groeiende aantal festivals en evenementen en de opkomst van veel nieuwe horeca in die stadsdelen. Ook het feit dat er makkelijker geklaagd kan worden via social media, apps en de site van de gemeente zorgt voor meer meldingen.

Kwaku in Zuidoost werd ook dit jaar weer goed bezocht

Meeste klachten uit Centrum
Naast festivals en horecagelegenheden zorgen ook de vele nieuwbouwprojecten in de stad voor geluidsoverlast. Net als bijvoorbeeld klussende buren en feestjes op het balkon of in de binnentuin.

Lees ook: Ondernemers en bewoners Wallen lijken tevreden met komst extra agenten

Als je alle klachten van 2016 bij elkaar opgeteld klaagt de Centrumbewoner met 2679 overlastmeldingen van geluid en horeca het meest.

Op plaats twee staat het stadsdeel Zuid met 1855 klachten en de derde plek wordt bezet door stadsdeel West: 1454 meldingen in 2016. Iets minder wordt er over geluid en horeca geklaagd in Oost, 1120 keer. Gevolgd door Nieuw-West: 718, Noord: 693, Zuidoost: 493 en natuurlijk Westpoort met maar 58 klachten.

Ook andere klachten dan geluid
De klachten gaan voor het grootste gedeelte over geluidsoverlast. Maar meldingen over terrassen kunnen bijvoorbeeld ook betrekking hebben op overlast door rokers. Net zoals onder de noemer sloopoverlast ook meldingen over stank geregistreerd worden.

Hoewel overlast door geluid en horeca binnen de stadsdelen sterk kan verschillen is er wel een trend zichtbaar, zegt de gemeente. Ten opzichte van 2012 verdubbelde stadsbreed het aantal klachten in 2016. Ook dit jaar lijkt er opnieuw meer geklaagd te gaan worden door Amsterdammers.

Meer weten over de toenemende drukte in de stad? Kijk dan op www.at5.nl/drukte.