Tijdlijn: zeven jaar strijd om komst islamistische middelbare school

Na jaren strijd bij de rechter opent dit schooljaar het Cornelius Haga Lyceum de deuren. De gemeente en de staatssecretaris van Onderwijs maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs van de islamitische scholengemeenschap. Ze wisten de opening van de school jaren uit te stellen, maar trekken uiteindelijk aan het kortste eind.

Terug naar 2011. Enkele maanden na de sluiting van het Islamitisch College Amsterdam in Slotervaart doet de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) een aanvraag voor de oprichting van een nieuwe islamitische scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo. De minister van Onderwijs keurt het verzoek goed.

Hierdoor moet de gemeente Amsterdam de nieuwe school aan huisvesting helpen, maar dat gebeurt niet. Het stadsbestuur weigert. Later is ook de staatssecretaris van Onderwijs tegen de komst van de school. Er zijn grote zorgen over de kwaliteit van het onderwijs.

Lees ook: 'Nieuwe islamitische school gaat toch niet met kinderen experimenteren?'

Stichting Islamitisch Onderwijs laat het er niet bij zitten en spant rechtszaken aan tegen de besluiten. Dat ontaardt in een jarenlange juridische strijd die eindigt in juli 2017, het moment waarop de hoogste bestuursrechter bepaalt dat de school er toch mag komen.

Bekijk de tijdlijn met daarop de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen zeven jaar: