Leraren basisonderwijs willen staken op 5 oktober

'Vage toezeggingen' en veel te weinig geld, dat zegt vakbond CNV Onderwijs over de kabinetsplannen voor een extra investering in het basisonderwijs. Na een eerder protest in juni willen basisschoolleraren op 5 oktober opnieuw gaan staken.

'De politiek aarzelt om werk te maken van een aantrekkelijker beroep, met een eerlijk salaris en een lagere werkdruk. Zij negeren de stormwaarschuwingen, terwijl het water de schoolteams tot de lippen staat', staat geschreven op de actiewebsite Pofront.nl. De leraren eisen al veel langer een hoger salaris en een lagere werkdruk. Maar volgens de vakbond wordt er in Den Haag nog weinig actie ondernomen.

Lees ook: Leraren zijn lage lonen en hoge werkdruk zat: 'Gemeente, doe wat er beloofd is'

Bedrag te laag
'De afgelopen weken werden bedragen als '270 miljoen euro' en 'een substantieel bedrag' genoemd in Den Haag', schrijft CNV. De vakbond noemt het bedrag veel te laag en de toezeggingen te vaag. De vakbond, scholen en leraren eisen een structureel bedrag van 900 miljoen euro voor lerarensalarissen en 500 miljoen om de werkdruk te verminderen.

Op 5 oktober wordt er een grote manifestatie georganiseerd in het Zuiderpark in Den Haag. Om te zien hoe groot de problemen in het basisonderwijs zijn ging AT5 voor de zomer langs basisschool Samenspel in Zuidoost. Alles over dat bezoek kun je zien en lezen in onze special.