Blind gekocht: Sophie zag haar nieuwe huis pas bij de sleuteloverdracht

Het enige dat Sophie van haar huis gezien had voordat ze het kocht, waren een paar foto's die haar moeder met haar iPhone gemaakt had. Zelf zag ze het appartement van 48 vierkante meter op Kattenburg voor het eerst toen ze de sleutel kreeg: 'Ik dacht: wat ben ik in godsnaam aan het doen'.

'Ik was al een half jaar op zoek en ben bij heel wat woningen gaan kijken. Vaak kreeg ik het gevoel dat het huis eigenlijk al verkocht was', vertelt Sophie. Dus toen ze zag dat de Key een woning op Kattenburg verkocht, besloot ze meteen in actie te komen. Ze mocht diezelfde dag nog komen kijken. Maar omdat ze moest werken stuurde ze haar ouders.

'Spijt als je het laat schieten'
'Mijn ouders waren heel enthousiast. Ze zeiden meteen, dit moet je doen. Je gaat spijt krijgen als je het laat schieten.' En dus besloot ze een bod van 180.000 euro uit te brengen, dat werd geaccepteerd. Hoewel ze geen spijt heeft van de koop, is ze het er wel mee eens dat haar verhaal illustratief voor de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt.

'Het is zeer ongebruikelijk', zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis over het verhaal van Sophie. 'Maar dit is wel wat de gekte en druk op de Amsterdamse woningmarkt op dit moment doet. Heel veel mensen zijn op zoek naar een koophuis in een lager segment. Tijd om na te denken kun je je eigenlijk niet veroorloven.' Volgens De la Porte is het een erg ongezonde situatie maar is er niks aan te doen. 

'Mensen dachten dat ik gek was'
'Mijn vrienden hier in de stad begrepen het wel. Maar mensen van buiten de stad, die dachten dat ik gek was', vertelt Sophie. Ze vervolgt: 'Ik ben in Amsterdam geboren en als je er wil blijven wonen moet je gekke sprongen maken. Bovendien kende ik de buurt al en was het van de woningbouw, dus durfde ik het blind te kopen'.

Lees ook: Verkopers aan de macht: Wilford maakte ton winst op huis van 54 m2

'Notaris moest wel lachen'
De aankoop leverde bij de notaris een bijzonder moment op. 'Hij vroeg me wat ik van mijn nieuwe huis vond. Toen ik zei dat ik het nog niet gezien had, moest hij wel lachen'. Toch was het flink schrikken toen ze voor het eerst in haar al gekochte huis was. 'Het was helemaal gestript. Ik moest echt alles doen. Een weg terug was er niet meer, dus heb ik alles aangepakt.'

Anderhalf jaar later woont Sophie nog steeds met veel plezier in haar blind-gekochte huis. 'Ik heb er geen dag spijt van gehad en ik zou het zo opnieuw doen, honderd procent.'

Lees ook: Keuring droomhuis overslaan? Rot, schimmel en houtworm op de koop toe

OPROEP: AT5 zoekt verhalen Amsterdamse woningmarkt
Heb jij als huizenkoper of verkoper in Amsterdam bijzondere zaken meegemaakt? Stond je met zestig anderen bij een bezichtiging? Of werd de vraagprijs met een ton overboden? Dan is AT5 op zoek naar jou. Mail je verhaal in het kort naar wonen@at5.nl en zet je nummer in de mail. Wij nemen dan contact met je op.