Bijna 80% woningen boven of voor vraagprijs verkocht

Voor 79% van de huizen die in 2017 zijn verkocht is de vraagprijs of meer betaald. Tien jaar geleden, voor de kredietcrisis, was dat nog 31%. In Amsterdam en omliggende gemeenten stijgen de huizenprijzen landelijk gezien het hardst.

Dat blijkt uit onderzoek van Calcassa, een online taxatiebedrijf. Zij analyseerde cijfers van het Kadaster van voor de kredietcrisis tot het tweede kwartaal van 2017.

Een souterrainwoning van dertig vierkante meter voor bijna 300.000 euro, een ton winst op een woning van vijfitg vierkante meter, het is allang niet gek meer. Amsterdam spant landelijk gezien de kroon en trekt daar omliggende gemeenten in mee. In Amstelveen worden ook al 62 procent van de woningen voor of boven de vraagprijs verkocht. ´Het lijkt zich als een olievlek te verspreiden´, valt te lezen in het onderzoek, gebaseerd op cijfers van het Kadaster.

Foto: Calcassa

Prijzen stijgen overal
Ook stijgen de huizenprijzen in omliggende gemeenten hard door de ontwikkelingen in Amsterdam. De gemeente Gooise Meeren profiteert daar het meest van mee. De huizenprijzen stegen daar met ruim vijftien procent in een jaar.