Huiseigenaar krijgt 5.000 euro boete voor lege woning in binnenstad

Voor het eerst heeft de gemeente een boete uitgedeeld aan een huiseigenaar die zijn woning in de binnenstad langdurig leeg liet staan. Dat schrijft de Volkskrant. De boete bedraagt 5.000 euro, maar kan oplopen tot 15.000 als de eigenaar zich niet alsnog voor overleg meldt. 

Sinds eind 2016 kan de gemeente een boete opleggen voor langdurige leegstand van een woning. De maatregel is in het leven geroepen vanwege het prangende tekort aan woningen.

Woonwethouder Laurens Ivens (SP) is daarom blij met de boete. 'In een woonhuis moet je wonen. Daarom treden wij keihard op tegen alle vormen van woonfraude.'

Speculanten
De gemeente spreekt van woonfraude als een pand langer dan zes maanden leegstaat, en de eigenaar dat niet aan de gemeente heeft gemeld. De gemeente kan een potentiële huurder aanwijzes als de woning na twaalf maanden nog steeds leeg staat. 

Ivens zegt in het interview met de Volkskrant dat de maatregel niet bedoeld is voor de 'gewone huiseigenaar', maar voor speculanten die onroerend goed opkomen. 'Een Amsterdammer die een woning wil renoveren en er om die reden nog niet woont, kan dat gewoon bij de gemeente melden. Dat is geen probleem.'

Volgens Ivens gaat het in totaal om enkele tientallen woningen die langdurig leegstaan.