NVM: beschikbare kantoorruimte laatste halfjaar met twintig procent gedaald

Media- en internetbedrijven hebben steeds meer behoefte aan kantoorruimte in de stad en dat zorgt ervoor dat het aantal beschikbare vierkante meters sterk aan het afnemen is. In het laatste halfjaar is de vrije kantoorruimte met 20 procent gedaald, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Grote bedrijven als Uber, Netflix en Trivago zijn hun personeelsbestand in de stad flink aan het uitbreiden en dus neemt de leegstand van kantoren af. In de eerste zes maanden van het jaar is er ongeveer 120.000 vierkante meter kantoorruimte verhuurd of verkocht. De NVM noemt de verhuur van 5000 vierkante meter op de bovenste verdiepingen van het voormalige V&D-pand aan het Rokin, een opvallende transactie. Webshop Bestseller bleek de winkelruimte te willen transformeren naar kantoorruimte.

Lees ook: Vraag naar kantoren in Amsterdam na Brexit met 600 procent gestegen

Ook daling kantoorruimte in Zuidoost en Sloterdijk
De NVM schrijft dat de vrije kantoorruimte niet alleen daalt in het Centrum. Bij Sloterdijk daalden de beschikbare vierkante meters ook, maar dat kwam vooral omdat netbeheerder Alliander haar kantoorruimte daar met 18.000 vierkante meter uitbreidde. In Zuidoost huurde de KAS Bank 6000 vierkante meter en Crédit Agricole 5000 vierkante meter.

Lees ook: Heeft Amsterdam straks weer te weinig kantoren? 'Maak Zuidoost en Sloterdijk interessanter'

De NVM ziet dat Brexitbedrijven nauwelijks voor de stad kiezen, maar wel verhuizen naar Frankfurt en Dublin. Toch spreekt de vereniging van krapte op de Amsterdamse kantorenmarkt. De huurprijzen zouden de laatste maanden omhoog geschoten zijn.