Stad

NL
V

Duizenden betogen tegen antihomowet

8 april 2013, 20.36 uur · Aangepast 10 april 2013, 20.45 uur

Een paar duizend mensen demonstreren maandagavond tegen de Russische antihomowet bij het Scheepvaartmuseum.

Hier dineert de Russische president Vladimir Poetin, die ons land een dag aandoet voor het begin van het Nederland-Ruslandjaar.

Volgens homobelangenorganisatie COC, die het protest organiseert, maakt de antihomowet homoseksuele bewoners van Rusland monddood. 'Lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders die opkomen voor hun rechten, kunnen bestraft worden. Voorlichting over homoseksualiteit wordt onmogelijk en het tonen van de regenboogvlag kan leiden tot hoge boetes.' Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de wet.

De demonstranten draaien voor het museum luide dansmuziek en hebben regenboogvlaggen en gekleurde ballonnen meegenomen. Ook dragen ze vrolijke kleding en tekstbordjes met slogans als 'Poetin go homo' en 'Njet'. Op een groot spandoek staat de tekst 'Stop de antihomowet' in het Nederlands en Russisch.

Maandagmiddag protesteerde het COC ook al bij de Hermitage, waar Poetin samen met de koningin de tentoonstelling over Peter de Grote bezocht. Aan de Magere Brug en de Blauwbrug hingen doeken met in het Russisch 'Stop de antihomowet'.

De homobelangenclub plaatste eerder al een petitie op internet tegen de gehekelde wet. Die hebben inmiddels ruim 10.000 mensen ondertekend.

Kunstenaar Harry van Gestel werd maandagmiddag aangehouden vanwege leuzen tegen Poetin op zijn etalage. Inmiddels is hij weer vrij.

Kijk voor heel veel foto's van de demonstratie bij Gespot.