Cultuur

Vragen GroenLinks over toegankelijkheid Rijks

16 april 2013, 19.27 uur · Aangepast 18 april 2013, 19.30 uur

GroenLinks in stadsdeel Zuid heeft vragen gesteld over de toegankelijkheid van het Rijksmuseum.

Maandag werd duidelijk dat invaliden in een scootmobiel niet naar binnen mogen in het Rijksmuseum. Toen scootmobielbestuurder Henk de Looper gisteren toch het museum wilde betreden, werd hem door de directeur de toegang geweigerd.

Het Rijks stelt voor scootmobielers wel rolstoelen beschikbaar, maar dan zijn deze bezoekers dus afhankelijk van iemand die ze duwt. Een onwenselijke situatie, meent GroenLinks. 'We hebben het dagelijks bestuur gevraagd om te gaan praten met de directie. Ook willen we een overzicht van alle (semi)-openbare gebouwen waarin de toegankelijkheid voor mensen met een beperking nog niet geregeld is', stel GroenLinks-deelraadslid Arend Hamstra.

Een woordvoerder van het Rijksmuseum stelt dat het momenteel 'heel druk is in het museum'. Ook staan er veel objecten in vitrines en zijn er ook veel losse objecten. 'Vandaar dat we de keuze hebben gemaakt, geen scootmobielen, maar wel andere hulpmiddelen die we ook zelf beschikbaar stellen'.

Voor Henk de Looper is de kous hiermee echter nog niet af. Hij overweegt het Rijksmuseum uit zijn testatment te schrappen...