Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 kan grootste worden bij verkiezingen

20 april 2013, 13.58 uur · Aangepast 24 oktober 2013, 18.30 uur

Wie wordt de grootste partij van de stad bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar: D66 of de PvdA?

Minder dan een jaar voor de verkiezingen is het verschil tussen de twee partijen nog twee zetels, zo blijkt uit een peiling van het Bureau Onderzoek en Statistiek in opdracht van Het Parool.

Uit analyse van het bureau blijkt dat D66 waarschijnlijk meer zetels dan nu in de peiling zal krijgen dan de PvdA. Als de verkiezingen nu zouden worden gehouden, krijgt de PvdA twaalf zetels, drie minder dan nu. D66 wint drie zetels en komt uit op tien. De vooruitzichten voor de democraten zijn goed. Jeroen Slot, directeur van O+S, stelt dat veel kiezers nog twijfelen en dat D66 nog veel stemmen kan winnen.

Dat geldt in iets mindere mate ook voor de PvdA, maar die partij verkeert in zwaar weer. In Den Haag moeten de sociaaldemocraten pijnlijke bezuinigingen en omstreden compromissen met de VVD verdedigen. Daarnaast rommelt het al maanden binnen de Amsterdamse afdeling van de PvdA. Er is onenigheid tussen de wethouders en stadsdeelbestuurders van die partij over de bezuinigingen en het debat over de toekomst van de stadsdelen heeft de partij gespleten: sinds oktober is de PvdA het toneel van felle twisten.