Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wit T-shirt of witte ballon op de Dam mag

24 april 2013, 18.43 uur · Aangepast 25 april 2013, 11.26 uur · Foto: Frank Buis/AT5

Individuen mogen op 30 april op de Dam een wit T-shirt dragen met een kritische tekst over de monarchie, een witte ballon dragen of met een witte zakdoek zwaaien.

Dat is de uitkomst van een gesprek dat burgemeester Eberhard van der Laan woensdag had met vertegenwoordigers van het Nieuw Republikeins Genootschap. De republikeinen hebben wit gekozen als actiekleur voor 'minder monarchie'.

Demonstreren met meerdere mensen is op de Dam niet toegestaan, lichtte de woordvoerder van de burgemeester toe. 'Maar als individu mag je uiting geven aan je onvrede over de monarchie, zolang het binnen de grenzen van de wet gebeurt. Wij willen de grondwettelijke vrijheden vanzelfsprekend niet aantasten.'

Iemand die alleen staat en boe roept of een spandoek met een kritische tekst bij zich draagt, zal ongemoeid worden gelaten. 'Als je echter 250 vrienden oproept om allemaal op de Dam te gaan staan met een witte ballon, is het een demonstratie.' De politie, die ook bij het gesprek aanwezig was, zal 'relaxed en in alle redelijkheid' optreden.

Bij het Nieuw Republikeins Genootschap was onduidelijkheid of ze zich ook op de Dam mochten manifesteren, nadat de aanstaande koning Willem-Alexander in een tv-interview had aangegeven geen moeite te hebben met demonstraties tegen de monarchie.