Liveblog: Koninginnedag 2013

AT5 deed vandaag de hele dag live verslag van Koninginnedag 2013. Lees hier het liveblog terug dat we gedurende de dag bijhielden.

23:06 Onze Lieve Vrouwe Gasthuis vindt het 'rustig'
Ook het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis heeft op dit moment 17 patiënten op de Spoedeisende Hulp. Opvallend is dat het OLVG dit 'rustig' noemt, terwijl het Sint Lucas Andreas 17 patiënten zojuist 'aanhoudende drukte' noemde. 'Gebruikelijke gevallen door alcohol en vechtpartijen', meldt het OLVG.

22:54 Het blijft druk op de Spoedeisende Hulp
Sint Lucas Andreas Ziekenhuis: 'Aanhoudende drukte. Laatste twee uur 17 patiënten'.

22:33 Meer dan 700.000 bezoekers in Amsterdam
Tussen de 700.000 en 800.000 bezoekers zijn dinsdag in Amsterdam geweest tijdens de troonswisseling. Die schatting maakt de gemeente dinsdagavond rond half elf. De NS meldde eerder op de dag al dat circa 239.000 mensen met de trein naar de stad zijn vervoerd. Ongeveer de helft daarvan heeft inmiddels de stad verlaten.

22:16 Stadsreiniging begint om middernacht met vegen
Om middernacht beginnen 100 mensen van de Amsterdamse stadsreiniging met het schoonmaken van de stad. Ze starten bij Centraal Station en van daaruit waaieren ze uit over de stad. De stadsreiniging werkt 24 uur door.

22:15 Grote feesten bijna afgelopen, NS heeft voldoende capaciteit
Alle grote dance evenementen zijn bijna afgelopen, behalve Kingsday in het Olympisch Stadion. Mensen beginnen nu naar huis te gaan. Dit verloopt tot nu soepel. De NS heeft nog voldoende capaciteit.

22:14 Zo'n 25.000 man op het Museumplein
'Het is gezellig druk op het Museumplein, er zijn daar nu ongeveer 25.000 mensen', meldt de gemeente.

21:49 Bekijk de beelden van de F-16's nog een keertje

21:37 De pont naar Noord vaart nu weer zoals altijd

21:21 Pontjes gaan weer normaal varen
Het GVB meldt dat de pontjes van en naar Noord zometeen weer normaal gaan varen. Sinds 17:30 moesten ze aan wal blijven voor de Koningsvaart.

21:19 Relatief rustig bij Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft dinsdag tot dusver 240 mensen geholpen bij in totaal 16 hulpposten in Amsterdam. Dat is relatief weinig, zegt een woordvoerder. Op een normale Koninginnedag worden 500 mensen behandeld, aldus de zegsman. Mensen meldden zich met schrammen, builen of problemen door alcohol.

21:16 Koningsbal op het Museumplein van start

21:09 En daar waren die straaljagers!
Zojuist zijn 10 straaljagers over het IJ gevlogen met kleurige rookwolken. En daarmee is de Koningsvaart afgesloten. Koninginnedag gaat wel door, bijvoorbeeld op het Museumplein. Daar is het Koningsbal van André Rieu. Dat zendt AT5 helaas niet uit.

21:02 Komt die F-16...

20:57 Willem-Alexander stapt weer in de boot

20:49 Willem-Alexander stapt uit de boot
Willem-Alexander en zijn gezin zijn uit de boot gestapt, terwijl Armin van Buuren en het Concertgebouw muziek maken en de F-16's overvliegen.

20:46 Centraal Station stroomt vol
Centraal Station stroomt om 20.30 uur dinsdagavond vol met feestvierders die huiswaarts keren. Voor de kaartautomaten staan lange rijen en passagiers worden verzocht zich zo veel mogelijk te verspreiden over de perrons.

20:43 Máxima weer in een creatie van Jan Taminiau
Koningin Máxima draagt ook dinsdagavond tijdens de koningsvaart een jurk van de Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau. De lange avondjurk is gemaakt van zijden crêpe met sierlijke banen van robijnrood kant. Het kant en de zijden crêpe zijn met elkaar verbonden door geborduurde guirlandes die als een klimop over de jurk heen waaieren. Het borduursel bestaat uit driedimensionale rode bloemetjes, pailletten en kristallen. Koningin Máxima droeg ook dinsdagmiddag bij de inhuldiging een jurk van Taminiau. Tijdens de abdicatie van Beatrix was Máxima gekleed in een japon van modehuis Natan, ontworpen door Edouard Vermeulen.

20:36 Drukte neemt ook bij Onze Lieve Vrouwe Gasthuis toe
'Update 20.35u: Het wordt drukker op de #SEH. 20 Patiënten in behandeling. Oorzaken: vooral alcoholgebruik en vechtpartijen', aldus het ziekenhuis op Twitter.

20:32 F-16 is oranje!
De luchtmacht bevestigt dat F-16's de verrassing aan het einde van de Koningsvaart zijn. Ze twitteren zelfs een foto van een oranjegespoten straaljager.

20:24 Wie is die lady in red?
Veel mensen vragen zich af wie die vrouw in het rood is, die meevaart met de koning en zijn gezin. Nou, dat is de vrouw van de burgemeester!

20:22 Museumplein zingt niet echt mee met Koningslied
Het Koningslied moest een groot meezingspektakel worden door het hele land, maar dat ging niet overal goed. Het lied, gezongen door 33 artiesten in Ahoy Rotterdam, werd ook op het Museumplein hier in Amsterdam rechtstreeks uitgezonden. Daar zongen echter slechts een handjevol mensen mee.

20:18 Drukte neemt verder toe op Spoedeisende Hulp
De drukte op de Spoedeisende Hulp van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis neemt toe. Ook de verwondingen lijken ernstiger. 'Vooral snijwonden, breuken en alcholgerelateerde problemen', meldt het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 75 patiënten langsgekomen op de Spoedeisende Hulp.

20:16 NS vervoerde 239.000 mensen naar Amsterdam
De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben dinsdag 239.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Het bedrijf heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het aantal is vergelijkbaar met Koninginnedag vorig jaar. De NS merkt alleen dat reizigers later van huis zijn vertrokken en later weer weggaan, aldus een woordvoerder.

20:08 Persoon afgevoerd op Java-eiland
'Iemand wordt op een brancard gewikkeld in een nooddeken afgevoerd langs de hekken op de kop van Java', meldt een verslaggever van Het Parool.

20:01 F-16's onderweg naar het IJ
Op de vliegbasis van Leeuwarden vertrekken momenteel een aantal F-16's richting Amsterdam. Het IJ zelfs. Dat meldt @FMCnl. Onze internetredacteur voorspelde al dat de verrassing aan het einde van de Koningsvaart straaljagers met van die kleurwolkjes zouden zijn.

20:00 Meer ME'ers op Centraal Station
Aan het begin van dinsdagavond hebben steeds meer busjes van de mobiele eenheid (ME) hun plek ingenomen voor het Centraal Station. Net na de inhuldiging van koning Willem-Alexander stonden er slechts drie, maar even na 19.00 uur staan er al een stuk of tien. In de meeste busjes zitten 10 of 12 ME'ers.

19:53 Koningsvaart begonnen
De Koningsvaart is nu echt begonnen en live te volgen op AT5.

19:51 Twee gewonden bij steekpartij op de Lijnbaansgracht
Na een ruzie heeft een man twee andere personen verwond met een mes. Dat gebeurde op de Lijnbaansgracht. De dader is aangehouden.

19:40 Koningslied!
Bij het EYE heeft Willem-Alexander met zijn gezin geluisterd naar het Koningslied. Hij leek het wel leuk te vinden.

19:24 Feestgangers zitten zonder voedsel!
Help! Het gaat helemaal mis op het Kingsday Festival in het Olympisch Stadion. Het eten is op, melden bezoekers. Duizenden feestgangers zitten zonder voedsel, terwijl ze nog uren moet springen en dansen.

19:19 Koningspaar vertrokken naar EYE
Het koningspaar is naar EYE vertrokken om daar op de boot te stappen voor de Koningsvaart.

19:13 Er is weer plek op het Museumplein
Het Museumplein is aan het begin van de avond behoorlijk druk, maar mensen die het Koningsbal willen zien kunnen nog wel terecht. Aan het eind van de middag liet de politie weten dat het Amsterdamse plein vol was en bezoekers beter ergens anders heen konden gaan. De gemeente meldt dinsdagavond dat er weer mensen bij kunnen.

18:57 Treinverkeer tussen Amsterdam en Haarlem even verstoord
Tussen Amsterdam en Haarlem zijn enkele treinen uitgevallen omdat een trein tegen een zwaan was gereden. Inmiddels rijden de treinen weer. De NS laat aan AT5 weten dat de zwaan waarschijnlijk is overleden.

18:28 Van der Laan wil niet te vroeg juichen, maar...
Van der Laan heeft de indruk dat alles 'over het geheel genomen heel gemoedelijk is'. Zelfs het zonnetje zit mee. 'Er zijn minder incidenten en minder arrestaties', zegt de burgemeester. Kijk hier naar het hele interview.

18:12 Koningsfan kruist kroegtijger op Centraal Station
Terwijl de eerste groep feestvierders de hoofdstad verlaat, stromen op Centraal Station nog steeds veel nieuwe bezoekers binnen, veelal op weg naar cafés en bars. Vooral de Oranjegezinde fans die vanochtend al vroeg op de Dam stonden, pakken aan het begin van de avond de trein naar huis. Ondanks de twee reizigersstromen die elkaar passeren op het station, gaat het volgens de NS nog 'erg goed'.

18:09 Het wordt drukker op de Spoedeisende Hulp
Op de Spoedeisende Hulp van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis is het drukker geworden. Er zijn nu 20 patiënten. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis meldde een uur geleden nog dat het daar juist rustig was.

17:54 Museumplein is vol!
De politie meldt inmiddels dat het Museumplein helemaal vol is. Wil je naar Noord voor de Koningsvaart, dan kun je ook de bus op de Prins Hendrikkade pakken.

17:51 30 APPril 71.000 keer gedownload
'De 30 APPril app is 71.000 keer gedownload en wordt intensief gebruikt', meldt de gemeente.

17:50 'Ga niet naar het Museumplein, maar naar de Koningsvaart'
'Museumplein begint behoorlijk vol te raken. Kom liever naar de #Koningsvaart!', twittert de gemeente.

17:48 Protest republikeinen loopt uit op fiasco
De protestmanifestatie op het Waterlooplein is doodgebloed. Er zijn nooit meer dan 100 mensen tegelijk op het plein geweest. De organisatie twijfelt over het laten doorgaan van het avondprogramma.

17:13 Olympisch kampioenen gespot
Er varen nu al een paar Olympisch kampioenen op het IJ. Zo is Dorian van Rijsselberghe, de windsurfer die goud won, al gespot op het water. Ook de 'Holland Acht' die in 1996 goud won doet mee met de Koningsvaart en blijkt nog prima in vorm. Klik hier voor de foto's.

17:02 André Rieu heeft er zin in
André Rieu heeft zin in het Koningsbal vanavond. AT5 sprak hem alvast even. Kijk hier naar het interview.

16:43 Bloemetje voor republikeinen
De twee republikeinen die vanochtend op de Dam werden aangehouden, krijgen morgen van de politie een bloemetje. Dat zei een woordvoerder zojuist tegen AT5. Of Joanna, één van de arrestanten, daarop zit te wachten is de vraag. Ook haar spraken we en ze is behoorlijk boos.

16:36 Steekincident op Stationsplein
Vier personen aangehouden bij steekpartij op het drukke Stationsplein, één slachtoffer is met onbekend letsel naar ziekenhuis overgebracht.

16:20 NS vervoerde 180.000 mensen naar Amsterdam
De Nederlandse Spoorwegen hebben tot 15.00 uur dinsdagmiddag 180.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar op Koninginnedag. De NS was voorbereid op meer reizigers.

16:13 Het wordt drukker op de Spoedeisende Hulp
Het wordt iets drukker op de Spoedeisende Hulp van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Kwamen er rond twee uur nog gemiddeld 4 patënten per uur binnen, nu zijn het er 6 à 7 per uur.

16:07 Steek voor half zes het IJ over
Wie het IJ wil oversteken met de pont, heeft nog tot half zes. Dan gaan de laatste pontjes. Pas om 22.00 uur varen ze weer. Dit is allemaal vanwege de Koningsvaart. De pont van de Tasmanstraat naar de NDSM-werf vaart wel hele dag en avond.

15:49 Verlaten snelwegen
Het was dinsdagmiddag rond de tijd van de inhuldiging van koning Willem-Alexander extreem stil op de Nederlandse wegen, zegt de ANWB. Op sommige stukken snelweg reed niet één auto.

15:31 Is de Dam nou vol of niet?
Volgens de politie is de Dam vol, maar toch zijn er allemaal open plekken te zien op het plein. De politie is aan het jokken, vinden sommige twitteraars. De politie reageert: 'De ruimte die te zien is op tv, is de veiligheidsmarge die we hanteren.'

15:17 Koning Willem-Alexander ingehuldigd
Koning Willem-Alexander is ingehuldigd na de eed- en belofteaflegging door de Kamerleden. Bekijk hier de eed terug.

15:05 Koningsbal uitverkocht
De 3.000 zitplaatsen op het Museumplein (vandaag 'Oranjeplein') voor het Koningsbal zijn uitverkocht! Staanplaatsen zijn er gewoon gratis vanavond.

15:02 Nauwelijks protest
Vijf van zes demonstratieplekken leeg en nog geen honderd man op het Waterlooplein.

14:46 Inhuldiging
Alle aanwezige Kamerleden hebben de eed afgelegd. De inhuldigingsceremonie is voltooid.

14:44 Parkeren?
Dat kan nog makkelijk in Noord

14:35 Druk in de bus
Busmaatschappij Connexxion vervoert vanaf 12.00 uur zo’n 5000 mensen per uur vanuit de regio Amsterdam naar het centrum van de stad.

14:33 Veel valpartijen
Er zijn vandaag al tientallen gewonden gevallen in de stad. Het zijn vooral toeristen die vielen met de fiets.

14:18 Dam nog vol
De Dam is vol. De politie liet dat dinsdag even na twee uur weten. Ze adviseert: wil je toch kijken naar het nieuwe koningspaar? Ga naar het Museumplein. Daar hangen grote televisieschermen

14:15 114.000 treinreizigers
Tot 13.00 uur zijn door de Nederlandse Spoorwegen 114.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Ongeveer 85.000 werden tot Amsterdam Centraal gebracht, de resterende 29.000 stapten uit op Amsterdam-Zuid.

14:12 Een Ajacied op de troon!
Niet onbelangrijk. Maar komt de Koning zondag weer naar Amsterdam?

14:08 Fraaie jurk
Voor de liefhebber. Koningin Máxima draagt bij de inhuldiging een jurk in royal blue ontworpen door Jan Taminiau. Op haar hoofd draagt ze een gouden tiara die in opdracht van koning Willem III is gemaakt voor zijn vrouw koningin Emma.

14:04 Entree
Koning Willem-Alexander en Koningin Maximá betreden de Nieuwe Kerk

13:45 Hoog bezoek
Onder de gasten in de Nieuwe Kerk zijn prins Albert van Monaco, de Britse prins Charles, prins Filip en prinses Mathilde uit België, erfgroothertog Guillaume van Luxemburg, kroonprins Felipe van Spanje, kroonprinses Victoria van Zweden en prinses Lalla Salma van Marokko. Ook de vorstenhuizen van Japan, Noorwegen, Denemarken, Liechtenstein, Thailand, Brunei, Bahrein, Oman, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn vertegenwoordigd.

13:42 Vertraging
De inhuldigingsceremonie loopt een beetje vertraging op (zou om 14:00 uur beginnen). Onder meer doordat een aantal gasten vertraagd is.

13:38 Run op panty's
Amsterdam was dinsdag tot aan het begin van de middag minder druk en ook kouder dan eerder was verwacht. Een verkoopster van damespanty's deed goede zaken op het Centraal Station: 'Al die meiden in hele korte broekjes komen nog even snel een panty kopen', meldt het ANP.

13:32 Ministers van Staat te laat
De ministers van Staat zijn te laat, ze zaten vast in het verkeer. Dit meldt de NOS. Onder de laatkomers zijn de oud-premiers De Jong, Van Agt, Lubbers en Kok. Ook oud-minister Van Kemenade is te laat.

13:29 Drukke Kalverstraat
Politie waarschuwt voor drukte in centrum.

13:07 Das neue Königspaar
Ook onze Oosterburen zijn fan. Kijkt u maar!

13:05 Bijna 80.000 treinreizigers
Tot 12.15 zijn ongeveer 78.000 bezoekers gearriveerd op de Amsterdamse stations. Het grootste deel kwam aan via Centraal Station.

12:41 Uitzicht Nieuwe Kerk

12:32 Tevreden NS
De NS is, vooralsnog, tevreden over de bezoekersstroom. Maar vanavond kan het nog spannend worden.

12:25 Nieuwe Kerk ligt er prima bij
In de bescheiden mening van de Libelle!

12:15 Gezellig op Museumplein
Monique Smit is er klaar voor!

12:08 Tienduizenden reizigers
De Nederlandse Spoorwegen hebben tot 11.00 uur dinsdag 51.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Dat vertelt een woordvoerster van de NS.

Het gaat om ongeveer 40.000 mensen die op Amsterdam Centraal zijn afgezet en 11.000 op Amsterdam-Zuid.

12:01 Joanna weer vrij
Het Republikeins Genootschap laat aan een verslaggever van RTV N-H weten dat demonstrante Joanne weer op vrije voeten is. 'Politie biedt excuses aan voor onterechte arrestatie'.

12:00 Nieuwe Kerk
Met ruim anderhalf uur te gaan voor de inhuldigingsplechtigheid in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, druppelen de eerste gasten binnen. Onder anderen de 500 'burgers', die door de provincies zijn voorgedragen, nemen al hun plek in. Het complete programma vind je hier.

11:41 30APPril
De speciale app die bezoekers van Amsterdam informatie geeft tijdens deze feestdag, de 30APPril, 'gaat goed'. Dat stelt de woordvoerder van de gemeente. De app is even na elf uur meer dan 65.000 keer gedownload. Op dat moment waren er gemiddeld 2000 gebruikers actief.

11:30 Eerste hindernis CS
De eerste hindernis rond CS is doorstaan. 'Het is tot nu toe een Koninginnedag als alle anderen', constateert Marcel Snijders, adjunct-directeur verkeersleiding bij ProRail.

11:24 Zonning en droog
Volgens de berichten van het KNMI krijgen we vandaag een droge en vrij zonnige dag. De temperatuur loopt vanmiddag op tot 13 graden. Halverwege de avond zakt de temperatuur onder de 10 graden. De windkracht neemt vanmiddag toe tot 3 a 4. Het kan wat koeler aanvoelen, daarom is het advies dat mensen zich warm aankleden, zeker ook voor de mensen die naar ’t IJ gaan om naar de Koningsvaart te kijken.

11:20 Tweede arrestatie
Er zouden toch twee demonstranten zijn opgepakt op de Dam. Waaronder demonstrante Joanna.

11:01 Arrestatie

10:43 Filmpje saluutschoten
Het beloofde filmpje van de saluutschoten zie je overigens hier.

10:40 'Bea bedankt'
Een volgepakte Dam juichte uit volle borst bij de abdicatie. Willem-Alexander is zijn moeder dankbaar


10:24 Zakkenrollers
Opletten geblazen!


10:07 Nieuwe Koning
Koningin Beatrix tekent de Acte van Abdicatie. Willem-Alexander is vanaf dit moment Koning.

10:02 DAM IS VOL
De Dam staat vol. Volgens de gemeente zijn er 25.000 mensen op het plein. Oranjefans en andere feestgangers kunnen niet meer via het Rokin naar de Dam.

09:58 'Ook schermen op Museumplein'

09:45
De Dam begint nu toch wel goed vol te stromen. Op het plein is plek voor 20.000 mensen. Volgens de gemeente 'begint het gezellig vol' te raken met Oranjefans (en een enkele demonstrant).

09:35 Update gemeente

Een korte update van de gemeente. Dam rond 09:15 ongeveer half vol. De vrijmarkten worden langzaamaan uitgestald op de diverse locaties in de stad. In de treinen wordt het steeds drukker.

09:22 Saluutschoten
Filmpje volgt!


09:18 Waterlooplein nog rustig
Op het Waterlooplein, de belangrijkste van zes demonstratieplekken in Amsterdam is het dinsdagochtend rond negen uur nog heel erg rustig.

09:13 'Het komt op gang'
Volgens de Nederlandse Spoorwegen begint 'het op gang te komen' in Amsterdam. Via het spoor komen steeds meer mensen richting de stad.

09:00 Dam stroomt vol
De Dam stroomt dinsdagochtend tegen negen uur langzaamaan vol. Inmiddels hebben al een paar duizend in oranje geklede mensen een plek veroverd voor het paleis waar straks de balkonscène plaatsvindt

08:57 Daar zijn de kanonnen


08:55 Ook Zuid is rustig
Ook op station Zuid is het dinsdagochtend rond half negen nog rustig. Er komen wel mondjesmaat meer mensen uit de treinen en de metro's, maar echt vol is het nog niet.

Op het station stopt ongeveer elke zeven minuten een trein en daar komen tussen de 50 en 100 mensen per keer uit. Zij vervolgen hun weg naar de binnenstad veelal lopend.

08:46 Heatmap
Hoe druk is het in de stad? Of eigenlijk, waar is het druk in de stad. Mooi te zien op deze heatmap.

08:37 Treinen rijden weer
De stremming op het spoor richting Amsterdam is weer opgelost. Dat meldt de NS. Op het traject tussen Naarden-Bussum en Weesp reden eerder vanochtend geen treinen door een aanrijding met een persoon

08: 35 Saluutschoten
Om 09:00 uur vuurt de Hr. Ms. Evertsen 101 saluutschoten af op het IJ. De Marine is er in ieder geval klaar voor.


08:30 Rustig
Op Centraal Station is het een uur voordat het grote feest begint nog steeds opvallend rustig. Uit elke aankomende trein stromen wel plukjes oranje uitgedoste feestvierders. Maar van massale toeloop is vooralsnog geen sprake.

08:19 OLVG
Elf patiënten op spoedeisende hulp OLVG.


08:15 Rustige en beheersbare Koninginnenacht
De gemeente omschrijft de afgelopen Koninginnenacht als 'rustig en beheersbaar'. Er werden zeventig mensen opgepakt. Ook moest er 66 keer een ambulance uitrukken. Dit is een 'normale' Koninginnenacht

08:05 Plan je reis

Wijze woorden van de gemeente voor iedereen van buiten de stad.


07:50 Rustig
De dag van de troonswisseling lijkt langzaam op gang te komen. Op de Dam, waar het wachten is op de balkonscène, is rond 08.00 uur nog volop plek. En ook op het Centraal Station is het rustig, er gaan meer mensen naar huis dan dat er arriveren.

07:48 Fietsen in de hekken
De stad vierde gisteravond Koninginnenacht, en een feest is niet compleet zonder dat er een fiets in het hekwerk belandt natuurlijk.

07:45 Koningsbal
Er waren gisteravond nog flink wat kaarten over voor het Koningsbal op het Museumplein.

07:35 Kranten
Drie keer raden wat daar in staat...

07:25 Treinverkeer verstoord

Tussen Naarden-Bussum en Weesp rijden dinsdagochtend geen treinen door een aanrijding met een persoon, meldt NS. Dat heeft onder meer gevolgen voor reizigers tussen Amersfoort en Amsterdam Centraal/Schiphol. Die moeten via Utrecht Centraal reizen.

De extra reistijd is meer dan een uur. NS hoopt een en ander rond 9 uur te hebben verholpen.

07:22 Jarig
Laten we vooral niet vergeten dat Pieter van Vollenhoven vandaag ook gewoon jarig is. Hij viert zijn 74e verjaardag. Van harte natuurlijk!

07:15 Programma

Het complete programma voor de dag vind je hier.

07:05 CS stroomt vol
Amsterdam Centraal Station komt dinsdagochtend rond zes uur langzaam tot leven. In de centrale hal zitten overal groepjes koninginnenachtvierders te wachten tot ze naar huis kunnen. De horeca op het station doet vroeg in de ochtend al goede zaken. Bij de snackbar en de Hema staan de klanten al in de rij en ook koffiezaak Starbucks zit vol.

06:50 Aanhoudingen

De politie heeft maandagavond 42 mensen aangehouden voor onder meer dronkenschap, overlast en vernieling. Het aantal ligt ongeveer even hoog als vorig jaar rond middernacht, laat een woordvoerster van de politie hier in Amsterdam weten.

06:45 Fans slapen op de Dam
Echte die hard fans brachten de nacht door op de Dam.

Het Museumplein is aan het begin van de avond behoorlijk druk, maar mensen die het Koningsbal willen zien kunnen nog wel terecht. Aan het eind van de middag liet de politie weten dat het Amsterdamse plein vol was en bezoekers beter ergens anders heen konden gaan. De gemeente meldt dinsdagavond dat er weer mensen bij kunnen.

Om middernacht beginnen 100 mensen van de Amsterdamse stadsreiniging met het
schoonmaken van de stad. Ze starten bij station Amsterdam Centraal en van daaruit
waaieren ze uit over de stad. De stadsreiniging werkt 24 uur door.