112

10 jaar cel voor doodschieten A'dammer bij ripdeal

16 mei 2013, 18.50 uur · Aangepast 19 mei 2013, 20.19 uur

De 32-jarige Ghoulam A. uit Utrecht, die in juli na een ripdeal een 20-jarige Amsterdammer heeft doodgeschoten, is donderdag veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.

Tegen A. was 14 jaar geëist. Het slachtoffer was met twee andere Amsterdammers op 15 juli naar Utrecht gekomen om in een flat aan de Falklanddreef 15 kilo hennep te kopen. Ze namen 45 valse briefjes van 500 euro mee. De Amsterdammers sloten de hennepverkopers op in een woning en vertrokken met een grote tas met hennep. Buiten stond A. met een geweer klaar.

A. schoot een ongewapende Amsterdammer neer. De 26-jarige Elton R. uit Amsterdam was wel gewapend. Hij schoot terug. De rechtbank legde R. 6 jaar op wegens poging tot doodslag. De derde Amsterdammer kreeg 3 jaar cel omdat hij had meegedaan aan de ripdeal.

De advocaat van A. vindt dat er sprake was van noodweer, omdat de Amsterdammers eerst zouden hebben geschoten. Dat verweer wees de rechtbank af. A. moet ook bijna 15.000 euro schadevergoeding waaronder begrafeniskosten betalen aan de familie van zijn slachtoffer.

Advocaat Jan Heijn Kuijpers had daar tegenin gebracht dat er sprake was van eigen schuld. Het slachtoffer had volgens de advocaat willens en wetens meegedaan aan een ripdeal en daarbij het risico gelopen om neergeschoten te worden. Ook daar denkt de rechtbank anders over: als het slachtoffer al schuld heeft aan de schietpartij, dan verbleekt die bij de schuld die A. op zich heeft geladen door het ongewapende slachtoffer van dichtbij dood te schieten.

De rechtbank veroordeelde ook de vier Utrechters die het slachtoffer werden van de ripdeal. Zij kregen allemaal 200 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens hennephandel.