Stad

Ruim duizend demonstranten tegen Monsanto

25 mei 2013, 19.19 uur · Aangepast 29 mei 2013, 15.35 uur

Op de Dam hebben zich zaterdagmiddag ruim duizend mensen verzameld voor een demonstratie tegen de Amerikaanse multinational Monsanto.

Het chemiebedrijf maakt producten voor de landbouw. Monsanto geniet vooral vooral onder tegenstanders van genetisch gemanipuleerde gewassen een slechte reputatie. Het concern, dat vestigingen heeft in Wageningen en Bergschenhoek, is zaterdag ook in andere landen het mikpunt van protestdemonstraties

De actievoerders verwijten de multinational, die grote invloed wordt toegedicht op politiek en wetenschap, onder meer de voedselketen in gevaar te brengen met de bestrijdingsmiddelen en de genetische gemanipuleerde gewassen die het produceert.

Het van oorsprong chemische bedrijf is bekend als producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup en van genetisch gemanipuleerde gewassen als maïs en soja die op hun beurt weer bestand zijn tegen Roundup. Het gif wordt ook in Nederland gebruikt om onkruid te verdelgen en is volgens Greenpeace een belangrijke vervuiler van grondwater.