Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Wijkzuster komt weer terug

28 mei 2013, 13.24 uur · Aangepast 30 mei 2013, 13.12 uur

Vanaf 2015 wordt in Amsterdam zorg en ondersteuning via wijkzorgteams aangeboden. Hiervoor wordt de stad in 22 gebieden van ongeveer 40.000 inwoners opgedeeld.

In deze teams stellen de huisarts, wijkverpleegkundige en maatschappelijk werker, in overleg met degene die de zorg nodig heeft, zorg op maat samen, laat de gemeente in een persbericht weten.

De wijkzorgteams moeten de spil van de toekomstige Amsterdamse zorg vormen. In vijf wijken begint Amsterdam het nieuwe zorgsysteem al vanaf volgend jaar. Dat heeft het stadsbestuur besloten nu de gevolgen van de Haagse bezuinigingen op de zorg doorgerekend zijn. In de jaren negentig werd, om kosten te besparen, de medische zorg voor hulpbehoevenden weggehaald bij de wijkzuster en naar de huisarts verschoven.

Wethouder Zorg Eric van der Burg: 'We willen mensen zo veel mogelijk thuis en in de wijk de ondersteuning bieden die ze nodig hebben. Dat is goedkoper, maar belangrijker is dat mensen langer veilig en verzorgd thuis kunnen blijven wonen en zo lang het kan grip houden op hun eigen leven.'