Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zuid verrast over mogelijk verdwijnen lijn 25

30 mei 2013, 13.53 uur · Aangepast 11 december 2013, 15.56 uur

Vereniging Ons Zuid (VOZ) maakt zich zorgen over het mogelijk verdwijnen van tramlijn 25.

In het concept-vervoersplan van het GVB voor 2014 staat te lezen dat lijn 25, van CS naar de President Kennedylaan, op de nominatie staat om geschrapt te worden.

'We kijken elk jaar naar de reizigersbehoeften en -stromen in Amsterdam', stelt het GVB. 'Lijn 25 heeft weinig reizigers (gemiddeld zo'n 6.000 per dag red.) en er zijn voldoende alternatieven in de buurt. Omdat wij onze middelen ook zo efficiënt mogelijk in moeten zetten staat lijn 25 op de nominatie om te verdwijnen'.

Het plan is echter tegen het zere been van VOZ. 'Als deze lijn wordt opgeheven worden veel buurtbewoners en ondernemers vooral in de Rivierenbuurt gedupeerd', stelt de VOZ. 'Eerdere plannen om tramlijn 25 op te heffen konden voorkomen worden, maar nu komt het plan weer op tafel'.

Gisteren stelde de partij vragen over de mogelijke opheffing van de lijn. Stadsdeel Zuid was niet op de hoogte van de plannen van het GVB en was dan ook verrast. 'Dit plan was nog niet eerder aan ons gecommuniceerd', stelt stadsdeelwethouder Verkeer Marco Kreuger. 'Wij hadden eigenlijk begrepen dat er in ieder geval in 2013 en 2014 geen lijnen geschrapt hoefden te worden'.

Vanzelfsprekend is het stadsdeel niet blij met de plannen. 'Wij vinden het belangrijk dat er ook in de Rivierenbuurt voldoende openbaar vervoer aanwezig blijft. We gaan nu een brief sturen aan de Stadsregio om onze zorgen kenbaar te maken'.

Het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio moet nog een besluit nemen over het GVB-plan. 'Als zijn akkoord gaan, verdwijnt de lijn in principe', stelt Kreuger. De Stadsregio hakt nog voor het komende zomerreces een knoop door over de tramlijn.