Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Plan: Ruim 1500 euro per vergadering voor nieuwe deelraadsleden

5 juni 2013, 18.28 uur · Aangepast 7 juni 2013, 18.30 uur

Ruim 1500 euro per vergadering. Dat krijgen, als het aan het College ligt, de deelraadsleden van de nieuwe bestuurscommissies straks.

Er komt volgend jaar een nieuw stadsdelenstelsel en dus ook een nieuw beloningssysteem.  Afhankelijk van de grootte krijgt elk stadsdeel 13 tot 15 deelraadsleden die gemiddeld eens in de drie à vier weken samenkomen. Deze leden krijgen een vergoeding van 1373 tot 1555 euro per vergadering, met een maximum van veertien vergaderingen per jaar.

Onder meer het CDA en de SP vinden deze vergoeding veel te hoog. 'Dit lijkt meer op loon, dan op een onkostenvergoeding', stelt SP-voorman Laurens Ivens. 'Volgens mij maakt geen enkel deelraadslid dergelijk hoge onkosten. Een kwart van dat bedrag lijkt mij ruim voldoende'. CDA-raadslid Lex van Drooge omschrijft het bedrag als 'absolute waanzin'.

Wethouder Andrée van Es vindt het bedrag echter niet te hoog. 'Zo'n vergoeding is niet gek, we gaan er van uit dat mensen hier toch wel drie dagen in de week mee bezig zijn', stelt ze. 'Je wil toch ook een zekere mate van professionaliteit, het is natuurlijk geen vrijwilligerswerk'. 

Opmerkelijk is ook de vrij riante wachtgeldvergoeding voor de 21 bestuurders van de bestuurscommissies. Die zouden namelijk standaard 650 euro per maand gaan krijgen voor het geval dat ze daarna geen baan meer kunnen krijgen. En dit bovenop hun vaste salaris van 7900,- euro in de stadsdelen Nieuw-West, West, Oost en Zuid of 7300 euro in de stadsdelen Centrum, Noord en Zuidoost.

Binnenkort wordt de beloning van de stadsdeelbestuurders besproken in de gemeenteraad.