Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Wat doen die militairen in West en Nieuw-West nou precies?

19 juni 2013, 10.31 uur · Aangepast 21 juni 2013, 10.45 uur

Militairen lopen deze week in West en Nieuw-West rond om hun 'gesprekstechniek in een multiculturele samenleving' te oefenen.

Dit doen ze naar eigen zeggen ter voorbereiding op toekomstige missies. 'De Nederlandse militairen worden regelmatig uitgezonden naar buitenlandse missies en hebben hierbij veel contact met burgers ter plaatse. In een missiegebied dienen ze rekening te houden met politieke, culturele, religieuze, sociale, economische en humanitaire aspecten.'

Dat de militairen dus onder andere hier zijn om te oefenen in het praten met moslims bleek echter een absoluut verkeerde conclusie. Kwalijk, noemde defensie het. Flauw en suggestief, vond een betrokken stadsdeelvoorzitter. Zo'n toekomstige missie waarvoor de militairen trainen, kan natuurlijk ook in een heel ander land met een heel andere bevolking met heel andere culturele en religieuze aspecten zijn.

AT5 sprak dinsdagmiddag met de militairen die op dat moment op bezoek waren in de Jeruzalemkerk. Wat doen ze hier nu eigenlijk?