Stad

NL
V

Drank te duur, drugs verboden. Amsterdammers feesten vaker illegaal

28 juni 2013, 13.20 uur · Aangepast 1 juli 2013, 15.38 uur

Het uitgaanspubliek in de stad ontduikt steeds vaker de hoge drankprijzen en drugscontroles in clubs. Ze zoeken daardoor vaker feesten op buiten het gevestigde uitgaanscircuit.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Jellinek Preventie naar de ontwikkelingen op de Amsterdamse drugsmarkt.

Via social media komen jongeren makkelijker op een alternatief feest terecht, constateren 30 insiders uit het Amsterdamse uitgaansleven in een panelstudie. Op dit soort feesten waar drugs worden gebruikt, hoeven jongeren zich volgens de onderzoekers minder te schamen als ze hierdoor 'van de wereld zijn'. 'Op sommige feesten wordt er zelfs met drugsgebruik gekoketteerd. Vooral jongeren van rond de 20 doen er hier qua drugsgebruik een tandje bij, met name xtc en amfetamine', concluderen de onderzoekers.

Verder komt naar voren dat Amsterdamse jongeren die contact hebben met jeugdzorg, minder roken, drinken en blowen dan 6 jaar geleden. Hoewel de percentages flink daalden ten opzichte van 2006, drinken de jongeren als ze het doen geregeld meer dan 5 glazen alcohol per keer. En als ze blowen, dan doen ze dat vaak dagelijks. De UvA en Jellinek vergeleken 180 jongeren in 2012 met 149 in 2006 van jeugdzorginstelling Spirit in Amsterdam, aldus een van de onderzoekers.

Meer over dit rapport vanmiddag om 17:00 uur in het AT5 Nieuws