Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Schieten is iets gewoons geworden'

1 juli 2013, 19.05 uur · Aangepast 3 juli 2013, 19.15 uur

'Voor jonge Marokkaanse criminelen is schieten iets heel gewoons, ze zijn met geweld opgegroeid'. Dat zegt criminoloog Jan Dirk de Jong in een interview met AT5.

Vrijdagavond was het raak op de Jan van Galenstraat, een man werd daar neergeschoten en ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zaterdag kwam een 26-jarige man in Geuzenveld om het leven toen hij in zijn auto onder vuur werd genomen. Het bevestigt het beeld van jonge, niets ontziende criminelen die liquidaties op drukke plekken niet schuwen.

Na de schietpartij van afgelopen vrijdag in de Jan van Galenstraat wordt er gezocht naar een schutter met een Marokkaans uiterlijk.  Ook in het onderzoek naar de liquidaties in de Staatsliedenbuurt zijn inmiddels meerdere Marokkanen voor opgepakt.

Criminoloog Jan Dirk de Jong: 'Grof geweld is voor hun heel lang een gelegitimeerde manier geweest om je te handhaven in de wijk. Er zit geen remming in hun systeem als ze bijvoorbeeld een kind naast het beoogde doelwit zien zitten.'