Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Surinaamse president Bouterse roept op tot vergeving

2 juli 2013, 09.08 uur · Aangepast 3 juli 2013, 09.14 uur · Foto: Peter de Neef

President Desi Bouterse heeft dinsdag het Surinaamse volk opgeroepen kolonisator Nederland te vergeven voor de daden in de slavernijperiode.

Volgens hem heeft achteruit kijken geen zin, het is beter vooruit te kijken. 'Wij zijn nazaten, zij zijn nazaten. Laten we niet achterom kijken, maar juist vooruit gaan', aldus Bouterse.

De Surinaamse president hield zijn toespraak maandagavond in het kader van de viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden. Zijn speech had een verzoenende toon. Hij vroeg de in grote getale gekomen menigte of Suriname de kolonisator moet vergeven als die daar om vraagt. De mensen reageerden instemmend op zijn oproep.

Enkele aanwezigen op het plein interpreteerden de woorden van Bouterse als een reactie op de toespraak die vice-premier Lodewijk Asscher maandagmorgen tijdens een herdenkingsplechtigheid in Amsterdam hield. Asscher zei daar dat Nederland 'spijt en berouw' heeft van haar aandeel in het slavernijverleden en dat de slavernij een 'schandvlek in de Nederlandse geschiedenis is'.

Veel Surinamers in Nederland waren teleurgesteld over het feit dat Asscher geen excuses had aangeboden. Velen hadden daar op gerekend, omdat ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de herdenking aanwezig waren.