Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Woensdagavond tv-docu over Sjaak Swart

2 juli 2013, 09.20 uur · Aangepast 2 juli 2013, 23.02 uur

Ter ere van zijn 75e verjaardag is woensdag een documentaire te zien over Mister Ajax Sjaak Swart.

Journalist Raymond Bouwman, die eerder ook de biografie schreef van zijn jeugdidool, is de maker van de documentaire. Bouwman zegt dat Swart in de documentaire naar voren komt zoals vrijwel iedereen hem kent: 'als de voetbalverslaafde grijsaard die leeft als een monnik om zijn spieren soepel te houden.'

Het liefst had Bouwman de documentaire al eerder gemaakt, maar het lukte toen niet om het plan rond te krijgen. Wel bleef hij contact houden met Swart, die hij had leren kennen als een kleurrijk en aimabel mens. 'Ik ben dol op die man. Na een dag met Sjaak kom ik zo blij thuis. Het is vooral die humor van hem. Dat platte Amsterdamse, elkaar afzeiken voor de lol, dat is precies waar ik zelf ook van hou. En hij is ongelooflijk jong van geest. We schelen bijna dertig jaar, maar daar merk je niks van', zegt hij op de officiële website van Ajax.

De documentaire wordt woensdagavond op RTL7 van 22.00 tot 23.30 uur uitgezonden. De speciale jubileumwedstrijd voor Swart in het Olympisch Stadion wordt op het zelfde net van 18.45 tot 20.30 uur uitgezonden.