Stad

Bijna 80 km/u bij recordpoging op fiets

9 juli 2013, 16.37 uur · Foto: taxi1108

Whatsapp

78,8 kilometer per uur is de topsnelheid die de aerodynamische fiets Velox3 dinsdag heeft gehaald op de snelweg tussen Franeker en Dronrijp.

Voor de snelheidsrecordpoging van de studenten van de VU Amsterdam en TU Delft was de snelweg A31 speciaal een paar uur afgesloten.

Met de fiets wordt later dit jaar geprobeerd het wereldsnelheidsrecord fietsen (133 km/u) in de Amerikaanse staat Nevada te veroveren. De A31 was ideaal om te oefenen: 8 kilometer lang en nagenoeg kaarsrecht. Vooraf werd zelfs gehoopt op een topsnelheid van 100 kilometer per uur. 'Maar door een flinke zijwind hebben we dat helaas niet kunnen halen', zegt Wouter Lion, chef van het studententeam. De rit begon dinsdagochtend later dan gepland door de grote belangstelling langs de route. 'Er waren iets meer mensen op afgekomen dan we hadden ingeschat', zeg Lion.

De hele race is gefilmd en die beelden worden nu geëvalueerd voor de grote race in de Verenigde Staten. De Velox3 is een ligfiets, gemaakt door techneuten en bewegingswetenschappers om de fiets zo snel mogelijk te maken.

Whatsapp