112

‘Meest gezochte criminelen misleiden de politie simpel’

10 juli 2013, 15.33 uur · Aangepast 5 augustus 2013, 08.43 uur · Foto: Martin Damen

Whatsapp

De op 16 maart vermoorde Rida Bennajem (21) zou op simpele wijze de politie op het verkeerde been hebben gezet.

Dat blijkt uit publicaties van Bontkraagje.nl en de Nieuwe Revu. In 2011 moest Bennajem (die toen al van het één en ander verdacht werd) langskomen bij de politie om zijn DNA af te staan. Hij ging niet zelf, maar stuurde zijn twee jaar jongere broertje.

De politie had niets door en werkte sindsdien met een verkeerd DNA-profiel van Bennajem die zelf uitgroeide tot één van Nederlands meest gezochte criminelen. Zo werd hij gezocht voor een overval in Leiden, maar duikt zijn naam ook op bij verschillende liquidatiezaken zoals die in Staatsliedenbuurt. Het broertje van Bennajem zou vorige maand zijn aangehouden door de politie om zijn DNA af te staan waarna de aap uit de mouw zou zijn gekomen.

Ook Nieuwe Revu schrijft deze week over de fout met het DNA-profiel van Bennajem. Volgens het weekblad zijn jonge Marokkanen de politie vaker te slim af, zeker in hun eigen wijk zoals Bos en Lommer. Zij melden bijvoorbeeld dat Karim el M. (die ook op de Nationale Opsporingslijst stond) in het jaar dat hij voortvluchtig was twee keer staande is gehouden door agenten. Hij had echter een vals identificatiebewijs op zak en beide keren hadden de agenten geen idee dat ze op dat moment één van de meest gezochte criminelen van Nederland in handen hadden. Inmiddels is El M. alsnog aangehouden.

Whatsapp