Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Marokkaanse ouders corrigeren kinderen niet'

13 juli 2013, 14.40 uur · Aangepast 15 juli 2013, 22.43 uur

Marokkaanse ouders lijken hun kinderen niet te corrigeren en hebben soms juist een extra negatieve invloed.

Dat signaleert het Buurt Praktijk Team dat sinds een paar maanden werkzaam is in de Gulden Winckelbuurt in Bos en Lommer. 'Het is ongelofelijk hoeveel negatief gedrag er is onder jonge kinderen. Er wordt ontzettend veel gepest. Ouders lijken hun kinderen niet te corrigeren en soms zie je ook dat ze het negatieve gedrag juist van hun ouders hebben', noteert het team.

Opvallend veel Marokkaanse jongens uit de wijk belanden in de criminaliteit. Zo groeide de in maart geliquideerde crimineel Rida Bennajem er ook op. Hij stond zelfs op de Nationale Opsporingslijst.

Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer schreef deze week een blogbericht over excessief geweld bij Marokkaanse jongeren. Ze heeft het over 'kinderen die al op vroege leeftijd een harde straatcultuur geadopteerd hebben en voor niks en niemand bang lijken'. 'Wat opvalt is inderdaad dat kinderen niet gecorrigeerd worden, een laag zelfbeeld hebben, en dat professionals moeilijk een duidelijke lijn kunnen uitzetten met een duidelijke boodschap', schrijft Kuitenbrouwer.

Behalve dat ze de opvoeding aankaart, wil Kuitenbrouwer hard optreden tegen wapenbezit. 'Hier past geen coulance', schrijft ze. 'Geweld en wapenbezit moeten ook besproken worden in gezinnen, moskeeën en koffiehuizen. Het is een illusie dat de politie en andere professionals dit alleen kunnen oplossen.' Ze hoopt dat iedereen die een jongen met een wapen kent dit meldt bij de politie.