Start van hoofdcontent

Stad

nl

Maatregel tegen Scheepvaartmuseum na schieten

19 juli 2013, 12.02 uur · Aangepast 20 juli 2013, 12.18 uur · Foto: Robin Harbering

Zowel de organisator van een dancefeest als het Scheepvaartmuseum krijgen maatregelen opgelegd van de gemeente.

Aanleiding is een schietincident in het museum tijdens een feest in mei, waarbij een dode viel. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft besloten dat de binnenplaats van het museum, waar het feest werd gehouden, drie maanden niet voor iets anders mag worden gebruikt dan als verkeersruimte. Elders in het museum mogen voor onbepaalde tijd geen feesten met een openbaar karakter worden georganiseerd.

Van der Laan stelt er een dwangsom tegenover van 250.000 euro per vastgestelde overtreding, met een maximum van 1 miljoen euro. De organisator van het Waterfrontfeest krijgt twee jaar lang geen evenementenvergunning.

De burgemeester heeft tot deze stappen besloten wegens 'de ernstige verstoring van de openbare orde' tijdens het feest in het museum. In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 mei werd een 26-jarige Amsterdammer, een bekende van de politie, doodgeschoten na een uit de hand gelopen ruzie op het dancefeest. De verdachte is kort daarna in de buurt opgepakt door de politie na tips van getuigen.