Start van hoofdcontent

Stad

nl

Werkgroep Haarlemmerplein tegen komst AH

7 augustus 2013, 12.24 uur · Aangepast 16 augustus 2013, 18.21 uur · Foto: Nienke Katgerman

Gevaarlijk en niet cultureel verantwoord. Een groep omwonenden van het Haarlemmerplein is tegen de komst van een supermarkt van Albert Heijn op het plein. Vandaag stappen ze naar de rechter.

De Werkgroep Haarlemmerplein wil dat projectontwikkelaar Heijmans Vastgoed de bouw stillegt. De groep wil iets cultureels of een speciaalzaak op het plein. Dat meldt de Telegraaf. Verder denken ze dat de supermarkt een gevaar voor kinderen zal opleveren, omdat er meer scooters en fietsers over het plein zullen rijden.

Een ander probleem die de werkgroep heeft met het plan is dat er volgens hen wordt afgeweken van het oorspronkelijke bestemmingsplan. Oorspronkelijk zouden er units van maximaal 400 vierkante meter komen, maar er wordt nu één grote ruimte van bijna 1000 vierkante meter gerealiseerd. Stadsdeel Centrum laat in een reactie weten: 'De projectontwikkelaar bepaalt wie er inkomt. Het staat er gewoon netjes in het bestemmingsplan, waar de raad mee heeft ingestemd.'

De PvdA en GroenLinks liet eerder al weten tegen de komst van de supermarkt te zijn. Toch is de PvdA morrend akkoord gegaan met een supermarkt om langdurige leegstand te voorkomen. Daarnaast bleek volgens de partij uit onderzoek dat 70 procent van de buurt voor de komst van de Albert Heijn is.

Al jarenlang is er een strijd aan de gang over de herinrichting het Haarlemmerplein. In 2010 kon er na dertig jaar eindelijk begonnen worden aan de bouw van het plein.