Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Arme ouderen bestelen supermarkten'

8 augustus 2013, 12.10 uur · Aangepast 9 augustus 2013, 21.57 uur

Steeds meer ouderen stelen levensmiddelen in supermarkten. Ze leven op of onder de armoedegrens, waardoor ze vaak 'vergeten' bepaalde boodschappen af te rekenen.

Frank Strok, lid van het dagelijks bestuur van de Ouderen Adviesraad zegt dat supermarktmanagers ouderen steeds vaker betrappen op stelen. Dat meldt de Telegraaf. 'Plakjes rosbief worden gepikt, zodat ze wat op brood hebben. En dat is niet het enige. Bij apotheken horen we dat ouderen hun medicijnen niet meer ophalen omdat ze een eigen bijdrage moeten doen of ze vragen de helft van de medicijnen. Ze kunnen het gewoonweg niet meer betalen.”

De reden voor de armoede onder ouderen ziet Stolk in de verandering in het zorgaanbod en de huurverhoging. Ze moeten vaker zelf zorg inkopen omdat ze langer thuis wonen. Om scheefhuren tegen te gaan worden de huurprijzen omhoog gegooid wat voor een aantal de druppel is. De SP in Oost roept de stadsdelen op om maatregelen te nemen om de ouderen te helpen.

Momenteel leeft ongeveer een kwart van de 65-plussers, ongeveer 17.000 mensen, in de stad  op of onder de sociale armoedegrens.