Start van hoofdcontent

Stad

nl

Markante Amsterdammer met politieke ambities overleden

9 augustus 2013, 12.48 uur · Aangepast 15 september 2013, 03.18 uur

De 46-jarige fietser die donderdagochtend overleed na een aanrijding in De Pijp blijkt Jaap Mollema. Een markante Amsterdammer die mee wilde doen met de gemeenteraadsverkiezingen.

Rond kwart voor zes overleed Mollema die zich op internet manifesteerde onder het pseudoniem Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten. De avond voor zijn dood had hij net zijn partij opgericht, zo blijkt ook uit een eigen tweet.

Zo, effe een partij oprichten nu. naar de vergadering. Niet met de Bentley met 2 hondjes maar op de fiets, katten blijven thuis. Lat0rz!

— VanFrikschoten (@VanFrikschoten) August 7, 2013

Mollema zette zich af tegen islamitisch extremisme en demonstreerde bijvoorbeeld toen de radicale Hizb ut-Tahrir op bezoek kwam in Amsterdam. In zijn eentje stond hij te protesteren met een megafoon. Dat is hier terug te zien.

En volgend jaar zou Mollema mee hebben gedaan met de verkiezingen. 'We gaan de hoofdstad heroveren uit de wurggreep van de PvdA! Expect us! Ik heb er zin an!', schreef hij op zijn website.

Behalve condoleances verschijnen er op zijn website en op Twitter ook vragen of het dodelijke ongeluk wel een echt ongeluk was. De politie heeft daar inmiddels op gereageerd.

@megasupernieuws @bottehund @VanFrikschoten er is geen enkele aanwijzing bij dat tragisch ongeval van vanochtend opzet in het spel zou zijn.

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) August 8, 2013